„Сръбска листа“ на консултации в Белград преди избора на нов косовски кабинет

1143
„Сръбска листа“ на консултации в Белград преди избора на нов косовски кабинет
Снимка: Getty Images / Guliver

Представители на партията на сръбското малцинство „Сръбска листа“, която ще участва в състава на новия косовски кабинет, е била на консултации в Белград преди днешното заседание на парламента, на което трябва да се гласува новата власт.

Представители на партията са се срещнали с Марко Джурич, който е директор на Службата за Косово и Метохия към сръбското правителство.

Рамуш Харадинай получи мандат за съставяне на косоварско правителство

Президентът на Косово даде мандат на бившия бунтовнически боец и премиер Рамуш Харадинай, да състави ново правителство, предава AFP, ци...

Според албански медии Белград ще иска от „Сръбска листа“ да изиска гаранции от новото косовско правителство за формиране на Общност на сръбските общини, за която е подписан договор в Брюксел преди четири години. Също така ще се иска и гарантиране на сигурността на всички сърби в Косово, както и защита на сръбските религиозни и културно-исторически обекти на територията на страната. Според медиите не е изключено дори да бъде организирана среща с президента Александър Вучич.

Очаква се по време на парламентарното заседание, насрочено за 18 ч. местно време, соченият за евентуален премиер Рамуш Харадинай да съобщи състава на новия кабинет, в който сръбската партия ще има три министерства.

За да бъде гласувано новото правителство, то трябва да получи одобрението на 61 души в парламента. В момента коалицията на Харадинай разполага с 62 гласа, девет от които са на „Сръбска листа“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com