Сръбски министри участвали в скандални приватизации

26411
Сръбски министри участвали в скандални приватизации

Трима бивши министри са заподозрени за участие в престъпни приватизации в Сърбия. Това съобщи на извънредна пресконференция вицепремиерът Александър Вучич.

Щетите от спорните приватизации възлизат на 7,7 милиарда динари /110 динари=1 евро – бел.ред./. Днес са задържани 76 лица, а вчера - други 56 души с обвинение за извършени 64 престъпления, каза Вучич на пресконференция в сградата на Министерски съвет.

Сръбски вицепремиер счупи врата, чиновници поискали 13-та заплата

Сръбският вицепремиер Александър Вучич строшил бравата на кабинета си от яд, след като ръководството на Агенцията за въздушен контрол е...

Той съобщи, че е приключило разследването на 24-те спорни приватизационни сделки. Вучич уточни, че в полицейската операция от тази сутрин са задържани 128 наркодилъри и като се добавят лицата от първата операция от началото на месеца техният брой достига 500. Всички онези, които успяха да избягат за ден-два, трябва да знаят, че адът за тях предстои, каза още Вучич.

За него най-важното разследване е свързано с убийството на журналиста Славко Чурувия. "Миналата година казах, че този случай ще бъде разкрит и ще има присъди", каза вицепремиерът.

Всички ще бъдат съдени, заяви Вучич и добави, че в двете операции ("Гръм" и "Гръм 1") ще бъдат разследвани 500 души, което е най-големият успех в региона. Вучич каза, че в операцията на полицията са били задържани също 250 пушки, пистолети, муниция, около 74 000 евро и 6 луксозни автомобила.

На същата пресконференция прокурорът Милко Радисавлевич от Прокуратурата за борба с организираната престъпност съобщи, че има 19 разследвания и 93 лица са заподозрени. За 66 от тях разследването е приключило, а на 63 е повдигнато обвинение. Сред заподозрените има трима бивши министри, бившият директор на Агенцията за приватизация, също така и много директори, а както и бившият началник на кабинета на убития премиер Зоран Джинджич Неман Колесар.

Задържаха четирима за трафик на хора и притежание на наркотици

Четирима мъже от София и от монтанското село Ковачица са задържани при операция на Главна дирекция "Национална полиция" в Монтана и Соф...

Щетите за държавата са за най-малко 80 милиона евро. Радисавлевич очаква първите присъди на първа инстанция да бъдат произнесени преди края на 2014. Сред разследваните приватизации са: на мобилния оператор "Мобтел", пристанището Белград, дружествата "Сартид", "Югоремедия", "Просвета", "Застава електро", "Петрохимия", "Шинвоз" и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com