Светът се задушава

15376
Светът се задушава
Снимка: Getty Images/Guliver

Замърсяването на въздуха е основната предотвратима причина за смъртността по света. Заради него жертва стават почти 7 млн. души годишно -  главно в градските райони. В много градове сутрешните упражнения и кросове в парка всъщност могат да причинят повече вреда на организма, отколкото да имат здравословен ефект.

Според актуалните данни на световните специалисти в областта, замърсяването на въздуха е четвъртият най-голям риск за човешкото здраве в глобален аспект - след високото кръвно налягане, лошите режими на хранене и пушенето. 92% от световното население живее в държави с токсичен въздух, замърсен над допустимите нива и стандарти.

Като своеобразна световна столица на ужаса по отношение на мръсния въздух се приема Пекин:

В Индия обаче положението не е особено по-добро. Доказателството - сравнение между нов и поставен преди 5 месеца въздушен филтър в Делхи:

Смогът в Казахстан също е сериозен проблем:

Holy shit #thatview #smog #almaty #kazakhstan #koktobe #incredible #sun #air #bluesky #cityscape

A post shared by KIRILL BUKKA - DJ - PRODUCER (@kirillbukka) on Feb 7, 2017 at 10:53pm PST

Както и този в най-големия град в Нигерия Лагос:

Мръсният въздух в Мексико сити също е обичайна гледка:

Това е само малка част от ужасяващите гледки на градове по света. Милиарди хора по цялата планета са изложени на опасно замърсен въздух. Въпреки повсеместния проблем, все пак нивата на замърсяване варират в различните части на света - най-сериозно е положението в урбанизираните райони на Азия и Африка.

Данни на Световната здравна организация (СЗО) за 2016 г. подреждат градовете по света според нивото им на мръсен въздух. Допустимото замърсяване според СЗО е 10 микрограма на кубически метър. В Париж например въздухът е почти двойно по-мръсен от нормата - 18µg/m³. В Делхи фините прахови частици са 122µg/m³, а в иранския град Забол - първи в антикласацията, са 217µg/m³.



Всички градове в Топ 20 на най-мръсния въздух са в Азия и Африка.

Оказва се, че градът с най-мръсен въздух в Европа е Тетово в Македония с 81µg/m³.

Топ 10 на най-замърсените градове в Европа е следният:



Прави впечатление, че по данни на СЗО в този непрестижен Топ 10 попада и един български град. Малко изненадващо, той се разминава с информациите от други скорошни проучвания. Според СЗО градът с най-мръсен въздух в България е Димитровград с 42µg/m³ прахови частици - повече от 4 пъти над нормата.

6 града от европейския топ 10 са населени места на Балканите, което прави нашия регион най-замърсения на Стария континент. Всъщност, останалите 4 града са в Полша, което стеснява много географията на европейския мръсен въздух.

Ако в европейската класация обаче бъде включена Турция, България остава извън Топ 10, тъй като в новата подредба 8 от 10-те града са турски.



По отношение на България, от Брюксел също отчитат, че страната ни е една от най-изоставащите по качество на въздуха. Такова заключение направи в началото на месеца Европейската комисия в доклада за България за изпълнението на политиките за опазването на природата в държавите от Европейския съюз.

Документът припомня, че България е с най-високите концентрации на фини прахови частици в градска среда измежду всичките 28 страни-членки. Това прави България лидер по най-висок дял на външни разходи, свързани със замърсяването на въздуха. Това, от своя страна, води до загуба на над 2 млн. работни дни и над 11 000 случая годишно на преждевременна смърт.

В общата класация на европейските столици с мръсен въздух на СЗО обаче прави впечатление, че София не намира място, въпреки скорошните проблеми с високите нива на замърсяване на въздуха в някои райони на българската столица:



10-те града с най-мръсен въздух в САЩ и Канада:



10-те града с най-мръсен въздух в останалата част на Северна и Южна Америка:



10-те града с най-мръсен въздух в Африка:



В континента с най-мръсния въздух - Азия, класацията на 10-те най-замърсени столици изглежда така:



Най-голям дял от мръсния въздух се пада на горенето на твърди горива. На второ място са индустриалните емисии, а на трето - автомобилният трафик.

Погледнато по-детайлно обаче, става ясно, че вредните частици, замърсяващи въздуха, са няколко вида.

Въглероден диоксид - Това е най-сериозната форма на замърсяване на въздуха, причинено от човека. Просто защото всички го произвеждаме в процеса си на дишане. Горенето на твърди горива обаче също е водеща причина за увеличените нива на CO2 в атмосферата.

Серен оксид - Вулканите и различните индустриални процеси насищат въздуха със серен оксид. Петролът и въглищата често са с примеси и съдържат серни компоненти и при изгарянето им също се отделя серен оксид.

Азотни оксиди - Те се освобождават при високотемпературно горене, както и от електрическия заряд по време на гръмотевична буря. Азотните оксиди са и специална "запазена марка" на дизеловите автомобили.

Въглероден оксид - Вредните емисии, отделяни от автомобилите, са основен източник на въглероден оксид. Друг са неизгорелите напълно горива като природен газ, въглища и дървесина.

Прахови частици - Те са течни или твърди фини частици, разпръснати в газ, и могат да бъдат отделяни от естествени източници като вулканите и горските пожари, или от човешка дейност като електроцентралите и изгарянето на горива в автомобилите.

Източник: Getty Images/Guliver

Безспорно мръсният въздух е огромен проблем. 7-те млн. смъртни случая в следствие на фините прахови частици във въздуха са двойно повече от смъртните случаи, причинени от ХИВ/СПИН, туберкулоза и малария взети заедно, и четворно повече от случаите на смърт на пътя.

Половината от смъртните случаи са заради замърсяване на закрито, причинено от готвенето на дърва, въглища и други твърди горива - проблем, широко асоцииран с бедността в много райони по света. Другата половина от смъртните случаи се дължи обаче на замърсяването на открито - заради уличния трафик, топло- и електроцентралите, фабриките, строителството, отоплението и др.

Проблемът става прогресивно по-сериозен с наближаването на броя на световното население до цифрата от 9 млрд. души и с постоянното нарастване на броя на градовете.

В развития свят проблемът е не по-малко тревожен. Характерна черта на казуса в Европа например са дизеловите автомобили, които не бяха стриктно регулирани с десетилетия, отделяйки в атмосферата отровни азотни диоксиди много над допустимите норми.

Токсичният въздух е основна причина за инфарктите, инсултите и заболяванията на белите дробове. Нови проучвания показват, че замърсеният въздух се свързва и с различни психически заболявания, диабет, проблеми с бъбреците, а наскоро учени откриха отровни наночастици и в мозъка, предполагайки че мръсният въздух може да е ключов фактор и за болести като Алцхаймер например.

Най-голяма обаче е опасността за децата, чиито дробове поемат основния удар от замърсяването. По данни на СЗО 90% от децата по света живеят в райони, чието замърсяване на въздуха надвишава допустимите норми.

Източник: Getty Images/Guliver

Основна мярка в световен мащаб, която би подобрила качеството на въздуха, е повсеместно намаляване на употребата на твърди горива в домакинствата, индустрията и еренгетиката. Уличният смог може да бъде намален със стимулиране на градския транспорт и развитие на зелените технологии за хибридни и електрически автомобили.

Китай отива и по-далеч. В страната скоро ще се появят първите две "зелени кули" на италианския архитект Стефано Боери. Небостъргачите ще са обгърнати от 23 вида дървета и над 2500 вида каскадна растителност и храсти. Кулите ще разполагат с офис площи, хотел, музей и дори зелено архитектурно училище.

Замърсяването на въздуха е у нас е намаляло

Нивата на замърсяване на въздуха у нас са намалели значително през последните дни. Това съобщи пред БНТ Тодорка Петкова от Министерст...

Боери обаче има по-смели планове за Китай. Местните власти са поискали от него да проектира дизайн за целия град, който да се състои от по-ниски сгради, чиито фасади обаче да са напълно "зелени". Това е т.нар. проект "горски град".

Тази "вертикална гора" ще има задача да помогне на града да се справи с високите нива на замърсяване на въздуха. Растителността ще обсорбира въглеродния диоксид от смога и ще отделя чист кислород. Според Боери проектът е напълно възможен.

 

Докато борбата с мръсния въздух не бъде спечелена, експертите дават някои съвети как да се предпазим от токсичните прахови частици.

1. Правете упражненията си рано или на закрито

Общата препоръка на Франк Кели, професор по здраве на околната среда в Кралския колеж в Лондон, е да избягваме упражненията, тичането и колоезденето в дни с особено замърсяване на въздуха. Ако обаче сме твърдо решени, важно е поне да го правим на закрито. Мръсният въздух по принцип настъпва с напредването на деня, особено в първия час пик около 7.00 - 7.30 часа. Затова упражненията на открито са допустими само преди това.

2. Молете се за дъжд

"Праховите частици се премахват основно чрез валежите", заявява Марк Акобсон, професор по инженерство на околната среда в Стандфордския университет. "Но не бързайте да излизате навън веднага, след като завали. При средно и високо замърсяване са нужни поне 60 минути дъжд, за да се усети разликата", заявя той, допълвайки, че идеалният случай е, ако има дъжд и вятър.

3. Вървете по паралелни и вътрешни улици

"Има съществена разлика, ако избягване основните пътища и булеварди. Нивата на праховите частици падат значително в страничните и задни вътрешни улици", категорична е Али Люис, директор на британския Национален център по атмосферни науки. Ако се отдалечим на 20, 30, 40 метра от основната пътна артерия, замърсяването на въздуха ще е 2 - 3 пъти по-ниско.

4. Дръжте прозорците затворени

"Ще е добре да не отваряте никакви прозорци. Така няма да има особено замърсяване, идващо отвън", заявява Кели.

5. Никакъв огън на закрито

Специалистите съветват ако готвим на газ, да използваме абсорбатор, за предпочитане с филтър. Печките и камините на твърдо гориво също не са за предпочитане.

... включително свещи

"Ароматизираните свещи са много популярни, но те всъщност могат да вдигнат нивата на вредни частици вътре до тези навън", допълва Кели.

6. Яжте зеленчуци

"Винаги се опитвайте да се храните здравословно - с много свежи плодове и зеленчуци. Те поддържат антиоксидантния резерв на тялото, който намалява ефекта от замърсения въздух, на който сме изложени", съветва експертът. Проучване през 2015 г., проведено на близнаци, заключи, че тези, които са се хранели с храни, богати на витамин Е и С, са имали по-добро функциониране на белите дробове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com