Сърбия и Косово - какво предстои във Вашингтон?

1667
Сърбия и Косово - какво предстои във Вашингтон?
Снимка: iStock/Guliver

Специалният съветник на американския президент Ричард Гренел заяви, че "на масата на преговорите между Прищина и Белград" във Вашингтон в четвъртък ще бъдат обсъждани само икономически въпроси, но не изключи възможността в преговорите да бъдат отворени и други теми, съобщава РТС.

Ричард Гренел заяви, че е съгласен с изявлението на президента на Сърбия Александър Вучич, че никой не знае какви въпроси ще бъдат обсъдени в петък, добавя БГНЕС. По този начин Гренел отговори на въпроса дали една от темите на предстоящата среща на делегациите на Белград и Прищина ще бъде взаимното признаване на суверенитет.

Сърбия и Косово преговарят на 3-4 септември в САЩ

Планираните разговори между Сърбия и Косово ще се състоят във Вашингтон на 3 и 4 септември, съобщи сръбският президент Александър Вучич...

Това е един от проблемите, с които се сблъскваме през цялото време - че обществеността и политиците гледат на този процес само едностранно. Ще видим какво ще се случи в петък, какво ще се случи в понеделник, добави американският дипломат, отбелязвайки, че процесът е креативност, не наука.

На въпрос дали на делегациите може да се предложи споразумение, подобно на постигнатото между Израел и ОАЕ, Гренел отвърна, че не може да отговори на този въпрос. Ще бъдат разглеждани редица въпроси и от страните зависи дали имат желание да обсъждат всички, каза Гренел. САЩ, както той заявява, нямат таен план, нямат какво да изискват. Единственото нещо, което те ще изискват, е, че ако страните искат помощ от САЩ, ако искат щатски долари, тогава е необходим икономически напредък. Не искаме да харчим парите си и да се тъпче на едно място, каза специалният съветник.

Според Гренел разговорите в областта на по-нататъшното развитие на икономическото сътрудничество ще продължат във Вашингтон в четвъртък и ще бъдат зададени нови въпроси за търговията, създаването на нови работни места и какви предпоставки трябва да бъдат изпълнени, за да се установи по-задълбочено икономическо сътрудничество.

Първият път, когато бях в Белград и Прищина, установих контакт на ниво икономика, защото това е най-важното и защото досега не сме имали успех в политическите въпроси, подчерта Гренел. Той вярва, че фокусът върху икономическото развитие ще допринесе за напредъка на преговорите.

Лавров: Диалогът Белград – Прищина няма алтернатива

Независимо, че има хора, които искат да разсекат „Гордиевия възел”, преговорите между Белград и Прищина нямат алтернатива. ...

Младите хора са разочаровани от постоянния акцент върху политически въпроси, които не са довели до никакъв напредък през последните десет години. Ще постигнем напредък с нови работни места и икономическо развитие. Ще променим нашата гледна точка и ще се съсредоточим върху създаването на нови работни места за младите хора, икономическия растеж и по-малко върху политическите въпроси, подчерта специалният съветник.

Ключовият въпрос, казва съветникът на американския президент, е дали партиите са готови да се съсредоточат върху икономическото развитие, което ще повлияе на привличането на американския капитал, американската индустрия, европейския капитал и европейската индустрия. Много бизнесмени се чувстват притеснени, защото не са в състояние да реализират проектите си поради трансгранични ограничения и невъзможността за свободно движение между Сърбия и Косово, каза Гренел.

Можем, посочва той, да продължим да се занимаваме с политически въпроси и да стоим неподвижни или да се занимаваме с това, което работи, а това са икономиката и новите работни места. Нашата цел е да създадем среда, която да е от полза и на двете страни, каза Гренел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com