Сърбия иска промяна в Стратегията за разширяване на ЕС

5773
Сърбия иска промяна в Стратегията за разширяване на ЕС

Сръбският президент Томислав Николич поиска Европейският съюз да промени формулировката "териториална цялост на Косово" в Стратегията си за разширяване, тъй като според него по този начин Брюксел признава независимостта на Косово. Това пише днес сръбският всекидневник "Вечерне новости", цитиран от БГНЕС.

Европейският съюз се отнася положително към независимостта на Косово чрез прецизиране на формулировки в Стратегията за разширяване. Формулировката "териториална цялост на Косово" е неприемлива за Сърбия, заяви Николич за вестника.

Фюле: Косово може да започне преговори за членство в ЕС до юни

Косово може да направи голяма крачка към присъединяване в ЕС до юни догодина, ако постигне напредък в четири основни области и въпрек...

Според "Вечерне новости" Сърбия иска да я замени с "територията на Косово".

"Промяната на тази формулировка представлява малка крачка, която би дала допълнителна сила на Сърбия (...) за решаване на съществуващите проблеми и за продължаване на диалога на най-високо равнище с Прищина", подчерта сръбският президент.

Премиерът на Сърбия Ивица Дачич също разкритикува Стратегията за разширяване на ЕС, изискваща от Белград зачитане на "териториалната цялост" на бившата сръбска провинция Косово, която обяви независимостта си през 2008 г. Сърбия отказва да я признае.

При посещението си в Белград в четвъртък европейският комисар по разширяването Щефан Фюле обясни, че формулировката не е свързана със статута на Косово, а означава, че разделянето на територията, за което неведнъж са говорили сръбски представители, "не е на дневен ред".

Дадоха Нобела за мир на ЕС

Раздираният от тежки кризи Европейски съюз (ЕС) печели тазгодишната Нобелова награда за мир, съобщи минути преди официалното решение ...

Независимостта на Косово е призната от 90 страни, включително от 22 от общо 27-те от ЕС.

Насърчавани от Белград, сърбите в Косово, които са мнозинство в северната част на провинцията, опираща се до Сърбия, не признават властите в Прищина.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com