Тачи атакува ЕС заради Трибунала в Хага

1464
Тачи атакува ЕС заради Трибунала в Хага

Аката срещу западните покровители на неговата страна предприе косовският президент Хашим Тачи през последните седмици, като това действие според анализатори може да е свързано с предстоящи обвинения във военни престъпления.

В Хага бе създаден трибунал, за да се занимава с престъпления, извършени от висши членове на етническата албанска Армия за освобождение на Косово (АОК), която се бори със силите на бившия сръбски властник Слободан Милошевич във войната от 1998-1999 г.

Но Тачи, политическият лидер на АОК по време на войната, казва, че Косово не е получило нищо, което му е било обещано - като безвизово пътуване в ЕС - в замяна на приемането на специален закон, разрешаващ действието на Трибунала.

"Косово удържа на думата си. Международната общност не", заяви през октомври президентът при представяне на проучване, показващо, че повечето косовски албанци смятат, че съдът е несправедлив и че повече от половината са готови да протестират, ако бъдат обвинени бойци от АОК.

Първите обвинения биха могли да бъдат обявени преди края на годината - и се смята, че самият Тачи ще бъде сред тези, които са включени в списъка.

Създаването на съда беше предизвикано от доклад на Съвета на Европа през 2011 г., който обвини Тачи, че ръководи мрежа от мафиотски стил, която организирала отвличането и изчезването на около 500 цивилни граждани, предимно сърби, предаде БГНЕС.

Той отхвърли твърденията, като каза на АФП в началото на миналата година, че няма "нищо, което да крие".

Но изтъкнатият коментатор и критик на Тачи Ветон Суррой написа във вестник "Коха Диторе", че неотдавнашните коментари на президента могат да бъдат знак, че "зачестилото тежко дишане на специалния съд се чува".

Белул Бехай, професор по политически науки, заяви пред АФП, че президентът "има за цел да дестабилизира ситуацията, за да се спаси" от трибунала.

"Проевропейски лидер"

49-годишният Тачи заяви, че неизпълнените обещания към Косово включват бързо приемане на молба за членство в Съвета на Европа и ЮНЕСКО, безвизово пътуване в ЕС и създаването на собствена армия.

"Международната общност не изпълни никое от тези обещания, а напротив, евроатлантическото пътуване на Косово се затрудни", каза той през октомври.

Американски и европейски представители в Прищина отговориха, като отрекоха каквито и да било пазарлъци във връзка със съда.

Но Шкипе Пантина от основната опозиционна партия "Ветевендосйе" (Самоопределение) заяви, че декларацията на Тачи показва как "мръсните игри, които е играл досега", започват да дават обратен от очаквания ефект се връщат назад.

Беким Чолаку, един от близките съюзници на Тачи, опровергава предположението, че шефът му обръща гръб към Европа.

Той е "без съмнение най-проевропейският държавен глава в Западните Балкани, дори и извън региона", каза Чолаку. Но Косово трябва да бъде "третирано еднакво" като съседите си и "докато това не е така, президентът не може да аплодира онези, които оставят Косово изолирано", добави той, без да споменава специалния съд.

Косовският конфликт доведе до насилствената смърт на 13 000 души, повечето от които етнически албанци, и завърши след бомбена кампания на НАТО срещу Сърбия.

Десетилетие по-късно Косово едностранно обяви независимостта си, стъпка, подкрепена от западните сили, но отречена от Белград и Москва.

Миналата година Тачи описва борбата на АОК като "справедлива и чиста" и заяви, че ще "подкрепи напълно всички опити за справедливост".

Сега обаче той изразява съмнения относно съд, който ще се занимава само с престъпления от страна на АОК, а не "на около 400 кланета, извършени от сърби".

Асоциация от семейства на жертвите на войната впоследствие го помоли да подкрепи изменение на закона за специалния съд, така че да бъдат разследвани и сръбските престъпления.

Провокиране на криза?

Много от лидерите на Косово са бивши бойци от АОК. За да запазят несигурната си обвързаност с властта, те обединиха усилията си за изборите през юни зад Рамуш Харадинай, сега премиер и председателя на парламента Кадри Весели.

За Рамуш Тахири, политически анализатор, "Те контролират жизненоважни държавни механизми. Има сигнали, че възнамеряват да се защитят, като провокират криза".

И техните партии "може да се опитат да предизвикат недоволство", каза експертът по сигурност Лулзим Печи.

Той предупреди, че всеки опит да се "използва картата на дестабилизацията за забавяне на работата на съда" може да повлияе обратно на очакваното на Косово, оставяйки го изолирано и дори под санкции.

Други предупреждават, че гражданите на Косово нямат друг избор освен да се подготвят за обвиненията, които могат да идват по всяко време.

"Няма връщане назад", казва професорът по наказателно право Исмет Салиху.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Додик: Черногорската подкрепа за резолюцията за Сребреница е срамен акт

Румъния: 11 000 украинци са влезли нелегално в страната, за да избегнат военна служба

От началото на годината: Албания с 38% ръст на чуждестранните туристи

ЕС предупреди: Спира финансовата помощ за Сърбия и Косово при липса на диалог

Джафери: Задължително е Северна Македония да продължи по европейския път

ЕК: Осигурихме заем от 50 млн. евро за РСМ

Сериозен недостиг на работнци в началото на туристическия сезон в Гърция

Избирателната комисия съобщи официалните резултати от изборите в Северна Македония

Мицкоски: Не приемам ултиматуми за Европейския съюз

Японска принцеса ще посети Гърция, посрещат я в Корфу

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com