Тирана към албанските партии в Македония: Трябва да сте равноправни с македонците

1928
Тирана към албанските партии в Македония: Трябва да сте равноправни с македонците

Албанският премиер Еди Рама проведе срещи с четиримата лидери на албанските партии, които влизат в новия парламент на Република Македония.

За консултации с Рама в Тирана пристигнаха лидерът на Движението "Беса" Билал Касами и на Албанския алианс Зиядин Села. За днес са планирани и разговори с ръководителя на ДСИ Али Ахмети и на ДПА Мендух Тачи.

"Честитя на всички без изключение и по-специално на албанците. Те трябва да намерят сили за изпълнението на общата програма за постигането на качествено и демократично съжителство между македонските и албанските граждани. На първо място в тяхната програма трябва да бъде Охридският договор. Те трябва заедно и единодушно да поискат от новото правителство програмата да бъде в рамките на този договор. Албанските партии в Македония имат собствена идентичност и програма. Те не са длъжни да се консултират една с друга за всичко или пък да бъдат обединени в един блок, но те трябва да застанат на страната на интересите на всички албанци. Те трябва да действат заедно в интерес на нещата, които са неделими, а това означава равноправие между двата народа, пълна свобода, права и задължение в рамките на македонската държава", се казва в призива на Рама до албанските партии в западната ни съседка, предаде БГНЕС.

Припомняме, че изненадващата среща на четиримата албански лидери от Македония стана само два дни след провеждането на предсрочните парламентарни избори. Според резултатите от Държавната избирателна комисия в новото Народно събрание влизат две партии от македонския блок ВМРО-ДПМНЕ с 51 депутати в 120-местния парламент и СДСМ с 49 мандата.

ДСИ ще има 10 народни представители, Движението „Беса“ - 5, Албанският алианс - 3 и ДПА - 2 народни представители. При това разпределение на практика е невъзможно да има правителство без участие на албанска партия.

Утре следобед се очаква ДИК да съобщи и окончателното разпределение на мандатите, след като разгледа подадените жалби от СДСМ и Движението „Беса“.

В социалните мрежи в Македония вече има информация за готвени протести от страна на привърженици на ВМРО-ДПМНЕ, ако "ДИК реши да фалшифицира изборните резултати и отнеме мандати на партията".

По време на предизборната кампания лидерът на СДСМ Зоран Заев на няколко пъти открито призова за въвеждането на албанския като втори официален език на цялата територия на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com