Тръгна разследване за плагиатство срещу румънския премиер

2333
Тръгна разследване за плагиатство срещу румънския премиер
Снимка: iStock/Guliver

Наказателно производство за плагиатство е образувано срещу румънския премиер Николае Чука. Това стана след журналистическо разследване, извършено от изданието PressOne.

Журналистка Емилия Шеркан първа огласи на 18 януари подозрението, че премиерът е преписал в докторската си дисертация от 2003 г. 42 страници от чужди трудове. Цялата дисертация се състои от 138 страници, което означава, че ако журналистката е права, близо една трета е плагиатствана, пише в. "Сега".

Румънски министър, обвинен в плагиатство, подаде оставка

Министърът на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния Флорин Роман подаде днес оставка заради обвинения в плагиатство, съ...

Иззети са документи от Националния университет по отбрана "Карол I" (UNAP), където е била защитена дисертацията. "Има такъв случай в отдела за наказателно разследване и криминалистика", казал прокурор Александру Йонеску, говорител на Главната прокуратура. Според него делото е образувано по наказателна жалба, заведена "около 26 или 28 януари".

UNAP започна собствена проверка на подозренията за плагиатство в същия ден, когато PressOne публикува разследването. Тогава министър-председателят публично поиска от университета да анализира дисертацията му. На 20 януари UNAP обяви в прессъобщение, че университетът "е в процес на дигитализиране на докторските дисертации и библиографските източници, необходими за проверка на съответствието със стандартите за качество и университетската етика в гореспоменатата докторска дисертация". Сред сочените за присвоени текстове са 19 страници от две други докторски дисертации, защитени преди това в Националния университет по отбрана "Карол I", като едната от тях е на съветника на министър-председателя, генерал Емил Чече.

Ако жалбата се отнася до нарушаване на авторски права, може да бъде разследвана само в случай че жалбоподателят е този, чиято интелектуална собственост е била пряко засегната. Преди 10 години имаше наказателна жалба за плагиатство срещу друг румънски премиер - Виктор Понта. Жалбата беше от трима души, но те не можаха да докажат, че правата им са засегнати от плагиатството.

И срещу Николае Чука са подадени три сигнала, регистрирани в прокуратурата на 20, 21 и 25 януари 2022 г. Имало е още пет сигнала, които са били игнорирани поради процедурни несъответствия.

Премиерът на Люксембург е написал едва 2 страници от дипломната си работа

В Германия, Австрия и други страни политици вече подадоха оставки заради плагиатство в научните си трудове. По тази логика вече трябва ...

Чука не е съгласен с обвиненията и твърди, че не е наруши закона. Дисертацията му е по военно дело и е защитена през 2003 година. Той казва, че научният труд е базиран на международни мисии, в които лично е участвал, и поради това е ясно, че работата е въз основа на оригинално съдържание.

Той може да загуби докторската си степен и месечната добавка, която получава за нея. Тя е 50% от минималната работна заплата, когато научната степен има отношение към професионалната сфера. Но това е само научната санкция. Ако прокуратурата докаже интелектуалната кражба в качеството ѝ на престъпление, може да последва и наказателна санкция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com