Турция арестува учени за декларация срещу военните действия

3491
Турция арестува учени за декларация срещу военните действия
Снимка: Gettyimages.com

Властите на турската провинция Коджаели са издали заповед за задържането на 21 учени, подписали призив към властите да прекратят насилието в югоизточната част на страната. 12 от тях вече са задържани, съобщава агенция Аnadolu, цитирана от РИА Ноости.

1128 турски и чужди учени публикували обръщението "Ние няма да бъдем част от това престъпление", в което призовали турските власти да "прекратят клането и кръвопролитието" в югоизточната част на страната и да се върнат на масата за преговори за мирното регулиране на кюрдския проблем.

ПКК взриви кола-бомба в полицейски участък в Турция, 39 са ранени

Кюрдските бунтовници от ПКК са взривили кола-бомба в полицейски участък, след което започнали да го обстрелват с гранатомети и огнестре...

Сред подписалите обръщението са световноизвестни учени, които президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган нарекъл "невежи". Висшият съвет по образование на Турция обявил, че ще вземе мерки срещу турските учени, чиито подписи стоят под призива.

Подписалите обръщението турски учени са обвинени в "публично унижение на турския народ, държавата, правителството, парламента, съда" и в "пропаганда на терористична организация".

През декември турските власти въведоха комендантски час в редица населени от кюрди региони в югоизточната част на страната, където продължават уличните сблъсъци между силите за сигурност и забранената в страната работническа партия на Кюристан (ПКК).

Турската фондация по правата на човека съобщи за гибелта на 162 мирни жители в района на антитерористичната операция, като се започне от 16 август 2015 година.

Над 100 убити членове на ПКК след военна операция в в Турция

Общо 102 са предполагаемите бунтовници от ПКК (Кюрдската работническа партия) убити за пет дни при мащабната операция, предприета от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com