Турция е готова да изплати компенсации на Русия за сваления самолет

2701
Турция е готова да изплати компенсации на Русия за сваления самолет
Снимка: БНТ

Анкара е готова да обезщети Москва за свалянето на руския бомбардировач Су-24. Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм.

Припомняме, че още вчера секретарят на руския президент съобщи Владимир Путин, че държавният глава на Турция Реджеп Ердоган е изпратил послание до руския лидер Владимир Путин, в което изразява съболезнования за гибелта на руския пилот и се извинява за станалото.

Руските власти изтъкват, че едно от условията за нормализиране на отношенията с Анкара е изплащане на компенсации за нанесените щети.

Ердоган се извини на Путин за свалянето на руския самолет

Турският президент Реджеп Ердоган се извини на президента на Русия Владимир Путин за гибелта на руския пилот на Су-24. Това съобщи пред...

„Съдържанието на писмото е ясно. Изразихме съжалението си и при необходимост ще изплатим компенсация. Двете страни желаят да нормализират отношенията си. Мисля, че нещата се подобряват”, заяви Йълдъръм по турския телевизионен канал TRT.

Отношенията между двете страни рязко се влошиха през ноември, когато турски изтребител F-16 свали в района на турско-сирийската граница руски бомбардировач Су-24. Пилотът Олег Пешков катапултира, но беше застрелян от земята.

Руският президент Владимир Путин нарече станалото „удар в гърба” от съучастници на терористи и въведе редица санкции срещу Турция.

По-късно съучастие в убийството на пилота заяви Алпарслан Челик. През април Челик беше арестуван в Измир. По време на следствието той твърдеше, че не е стрелял лично по Пешков, но като командир на бойна група е поел отговорност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com