Турция започна да изгражда 2 центъра за върнати мигранти

2623
Турция започна да изгражда 2 центъра за върнати мигранти

Турция подготвя два центъра за регистрация за мигрантите, които ще бъдат върнати в страната от Гърция съгласно споразумението между ЕС и Турция, предназначено да намали миграционния наплив, предаде AFP. 

Турция очаква връщането на мигранти - сирийци и от други националности, прекосили Егейско море по посока Гърция и следователно ЕС, но няма подробности как ще става самото връщане. 

Федерацията за човешките права: Бежанска криза в Европа няма, има "криза на приемствеността"

В момента няма бежанска криза в Европа, но има "криза на приемствеността". Това смята вицепрезидентът на Международната федерация за чо...

Работата по изграждане на тези центрове започна в курорта Чешме, провинция Измир, точно срещу гръцкия остров Хиос, към който се насочват много мигранти. 

Започна изграждане на център върху площ от 500 кв. метра близо до пристанището. Прави се водопровод и се полагат електрически кабели, уточни кметът на Чешме Мухитин Далгич пред Анадолската агенция. В центъра ще има палатки, където мигрантите ще бъдат регистрирани, ще им се вземат пръстови отпечатъци и ще бъдат преглеждани от санитарните служби. 

Турските представители подчертават, че тези центрове няма да са бежански лагери, а места, откъдето мигрантите ще бъдат изпращани в лагери колкото е възможно по-бързо, предаде БГНЕС. 

"След като веднъж са регистрирани и е установено здравословното им състояние, те ще бъдат насочвани към лагерите", уточни кметът на Чешме. "Ще направим така, че това да става бързо и те да остават тук възможно най-малко", каза още той. 

Борисов: Не ни се прави защитно съоръжение, но гърците трябва да си изпълнят ангажиментите

На нас не ни се прави защитно съоръжение, но гърците трябва да си изпълнят ангажиментите към нас. Това каза премиерът Бойко Борисов пре...

Много кметове на крайбрежните курорти на Турция се опасяват, че внезапния наплив на мигранти ще бъде зле посрещнат от населението и ще уплаши туристите. Властите в пристанищния град Дикили, разположен по на север, срещу гръцкия остров Лесбос, също съобщиха, че подготвят приемен център в региона за върнатите от Гърция мигранти. Картини, разпространени от турския канал НТВ, обаче показват пуст терен на посоченото място. 

Споразумението ЕС-Анкара предвижда връщането в Турция на всяко лице, пристигнало по нередовен начин в Гърция след 20 март, включително и търсещите убежище сирийци. И обратно за всеки върнат сириец друг трябва да бъде настанен в ЕС от Турция, като броят не трябва да надвишава 72 000 души. Междувременно парламентът в Атина прие Закона за депортиране на бежанци в Турция съгласно споразуманието между Брюксел и Анкара

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани