Турски депутат: Има сценарий за конфликт между Атина и Анкара

2258
Турски депутат: Има сценарий за конфликт между Атина и Анкара
Снимка: Getty Images / Guliver

Депутатът от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Метин Кюлюнк заяви, че е задействан сценарий за противопоставяне на Атина и Анкара, като целта е да бъде овладяно Източното Средиземноморие, предаде БГНЕС.

В източния турски град Тунджели депутатът се включи в конференцията на тема „Новият световен ред и идеалът за Велика Турция“. В словото си пред участниците той подчерта, че страната му ще отстоява с всички средства териториалната си цялост и суверенитет така, както в момента действа в Сирия.

Бекир Боздаг: Няма загинали или ранени цивилни по време на операцията "Маслинова клонка"

Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг заяви в четвъртък, че в рамките на операция „Маслинова клонка“ в Североизточна Сирия н...

Според него сценарият, в който Гърция е мобилизирана, има за цел Източното Средиземноморие, което ще се превърне в най-големия стратегически енергиен център на света.

„Планира се Турция да бъде елиминирана от транспорта на петрола и природния газ на Ирак и Северна Сирия. Заради това е активирана Гърция, но ние тези филми ги знаем“, заяви Кюлюнк и посочи САЩ, Русия и Иран като „сценаристи“. Той смята, че основният проблем в „кавгата“ е на коя страна ще застане Турция, която е „геополитически център на света и Анадолската земя е оформила света, а който доминира в нея, той държи и света“.

„Който е в съюз с държавата на Анадола, той държи световния център на силата. Заради това е и днешната кавга – до кого ще застане Турция. Но ние не стоим до никого, ние сами даваме отпор на събитията и тази борба е за националния ни суверенитет. Ако на тази земя нямаме военна мощ, сме загинали“, подчерта депутатът и настоя всички да проумеят твърденията му.

Той посочи още, че във всичките си действия Турция защитава националния си договор и държавните си граници, без да поставя под заплаха територията на Сирия при военните си операции там. Но групировките ФЕТО, ДАЕШ и ПКК са идентични врагове на Турция с общата цел – преформатиране на картата на Близкия Изток. „Тъй като Америка, Русия и Иран не могат да постигнат целите си чрез своите армии, използват като инструмент тези три организации. А действителната им цел е Турция – когато накрая федерализират Сирия, искат да поставят под контрол източната ни граница, която е дълга 911 километра. Планът е да се изгради кукленска кюрдска автономия и да бъдат сринати усилията ни за 50 години напред“, разкри заговора Кюлюнк.

Кипърският президент призова Турция да прекрати конфликта за газа

Кипърският президент Никос Анастасиадис призова Турция да вдигне блокадата си за офшорно проучване за газ, което би било от полза както...

Той се спря и на Кремълската концепция – Русия се стреми да реализира съюз между кюрдските милиции на сирийския клон на ПКК и режима на Дамаск, и съветва Турция да не навлиза много навътре в територията, но не е познала, защото Анкара ще продължи настъплението си, докато не ликвидира всички терористични заплахи за земята си, произлизащи от Сирия. Единственото, което могат да направят, е да оттеглят подкрепата си кюрдските отряди, да ги изтикат на изток от река Ефрат и после ние да изпратим приютените у нас над 3 милиона сирийци обратно, но целта е Анкара да няма достъп до петрола и природния газ, подчерта ораторът.

Той аргументира операцията „Маслинова клонка“ с опасността, ако тя не бе стартирала, Сирия да завземе крайграничните турски провинции и Турция да се превърне в Алепо.

„След като бяхме изправени пред тази реална опасност, нека да попитаме Германия, например, ако тя бе под същата заплаха откъм границите с Австрия или Швейцария, щеше ли да стои със скръстени ръце, или щеше да се бори с терористите „зъб за зъб, око за око“, определено войната щеше да е нейният избор. Но Америка принуди и Германия да повтаря нейните препоръки за ограничено настъпление до Африн, защото видя, че Турция не слуша никого и продължава борбата си. Очевидна е целта Турция да се превърне в Алепо“, заяви Кюлюнк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com