В Гърция отварят магазините, но с условие

2699
В Гърция отварят магазините, но с условие
Снимка: iStock

Гръцките власти разрешиха отварянето на универсални магазини от 5 април, но с определени ограничения. Това става ясно от изявление на заместник-министъра на защитата на гражданите Никос Хардалиас, който отговаря за управлението на кризи в правителството, пише БГНЕС.

"Броят на ваксинациите у нас се увеличава. Времето става по-пролетно и можем да прекарваме повече време на открито", обясни Хардалиас решението на правителството да разреши пътувания през уикенда. Според него, ще бъде възможно закупуването на стоки в универсалните магазини само чрез предварителна поръчка на техните уебсайтове или по телефона със споразумение за времето на пристигане на купувача на мястото на продажба, докато стоките ще му бъдат издадени или на входа на магазина, или вътре в магазина. Разрешението за отваряне не важи за големи търговски центрове и молове, които ще останат затворени. Капацитетът на заетост ще бъде един клиент на 25 кв. м с максимален брой 20 купувачи.

44 години е средната възраст на хоспитализираните с коронавирус в Гърция

Днес гръцките здравни власти обявиха рекорден брой нови инфекции и интубации заради коронавируса, изтъквайки неумолимия натиск върху на...

За да посетят магазин за търговия на дребно, потребителите ще трябва да изпратят SMS съобщение на специален номер 13032. На купувача ще бъдат дадени три часа за покупка и връщане у дома. Пилотно бе решено от 3 април отново да се разреши движение с автомобили и мотоциклети от един район в друг. В този случай разрешителното ще важи само за почивните дни и за спортни занимания. За пътуването ще трябва да се изпрати и SMS съобщение. В колата могат да бъдат максимум трима души, въпреки че може да има повече в случай на едно семейство.

Що се отнася до откриването на образователни институции от 12 април, въпросът за възобновяване на учебните занятия в училищата ще бъде обсъден отново следващата седмица, каза заместник-министърът. Той отбеляза, че учителите и учениците ще трябва да провеждат тестове за коронавирус, тестовете ще им се дават безплатно в аптеките.

За борба с разпространението на коронавируса в страната има обща карантина, въведена на 7 ноември 2020 г. Под влияние на карантинните мерки броят на заразените на ден намалява в края на януари до 300-500, но през февруари и началото на март отново се увеличава до 1-3,4 хил. Правителството обяснява новото нарастване на честотата на недостатъчно спазване от страна на населението на карантинните мерки и разпространение на мутирали щамове, предимно британски.

Към сряда броят на хората, заразени в Гърция по време на пандемията, достигна 263 689, с общо 8 093 смъртни случая. Въпреки трудната ситуация, властите все още премахват някои ограничения, по-специално за движението между районите, които все още се игнорират от много граждани. По-рано, в рамките на няколко смекчавания, бяха отворени фризьорските салони и салоните за красота, а посещенията на археологически обекти на открити площи също бяха разрешени. Ваксинациите се провеждат активно в 11-милионната Гърция: до момента са ваксинирани над 1,668 милиона.

Гърците се ваксинират, уморени от локдауна

Ваксинацията срещу COVID-19 набира все по-голяма популярност сред гражданите на южната ни съседка, които изглеждат все по-уморени от ме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com