Варуфакис гласува за втория пакет от реформи

5081
Варуфакис гласува за втория пакет от реформи
Снимка: Gettyimages.com

Тази нощ гръцкият парламент прие и втория пакет от икономически мерки. Тези реформи бяха поставени като условия от международните кредитори за продължаване на помощта за Гърция.

"За" промените гласува и бившият финансов министър Янис Варуфакис. Новият пакет бе приет с гласовете на 230 депутати. Против бяха 63-ма народни представители. Дебатите започнаха в 23.00 часа и продължиха над 5 часа.

Лидерът на опозицията Евангелос Меимаракис каза, че неговата група ще подкрепи програмата за реформи на управляващата партия на премиера Ципрас Сириза. Той обаче подчерта, че "това управление е коствало много скъпо на страната".

Законодателните промени ще позволят да започнат веднага преговорите с международните кредитори за третата спасителна програма за 86 млрд. евро. Точно преди седмица - на 16 юни, парламентът в Атина прие първия пакет реформи, с което бе променено данъчното законодателство.

По време на дебатите в пленарна зала гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че страната ще изпълнява споразуменията с международните кредитори, въпреки много тежките условия. Той отново подчерта, че никой в страната не би се съгласил с плана на германския финансов министър Волфганг Шойбле за временно излизане на страната от еврозоната. Според Ципрас страната трябвало да избира между изхвърлянето на Гърция от еврозоната и приемането на тежките условия. Гръцкият министър-председател каза и още, че неговата страна е успяла да промени Европа. Алексис Ципрас отново заяви, че няма намерение да подава оставка.

Законодателните промени, които бяха приети тази нощ предвиждат промени в гражданско-процесуалния кодекс, промени в закона при продажбата на търг на недвижими имоти на длъжници по ипотечни кредити, както и интегриране в гръцкото законодателство на директивите на ЕС за стабилизиране на финансовите институции в южната ни съседка.

Късно снощи десетки хиляди гърци в различни градове на страната се включиха в протестите срещу новите икономически мерки, които парламентът прие. Протестите бяха организирани от леви и синдикални формации. Само в Атина на площад Синтагма се събраха около 10 000 души.

В началото на седмица след триседмична банкова ваканция банките в страната отново отвориха врати.

"Отварянето на гръцките банки позволи и на съседните страни да си отдъхнат. България, Румъния, Македония, Сърбия и Албания, бяха на предната линия за риск от разпространение на гръцките финансови неволи", пише по този повод в. "Файненшъл таймс" и припомня, че гръцките банки притежават над 20% от банковите активи в България и Македония и около 10% в останалите балкански държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com