Висши македонски дипломати са арестувани заради пране на пари

3666
Висши македонски дипломати са арестувани заради пране на пари
Снимка: ПЦ на МВР

Арести на македонски дипломати в Сърбия разкриха опит за прикриване на голям скандал от страна на Северна Македония.

Миналата седмица на граничния пункт Прешево по пътя от Виена за Северна Македония сръбската полиция задържа македонския дипломат Миле Миленковски, който отскоро е на дипломатическа служба в македонската мисия на ОССЕ в австрийската столица. Информацията се потвърждава от няколко дипломати в македонското външно министерство. Според тях това е голям скандал, зад който стоят престъпления - история, в която участва и Армения и по която Интерпол води разследване.

ЕС е евакуирал целия си дипломатически персонал от Афганистан

ЕС е завършил напълно евакуацията на своите дипломатически мисии в Афганистан, с изключение на малка група дипломати, координиращи усил...

Задържаният Миленковски е приближен на Виктор Димовски, бивш държавен секретар в Министерството на външните работи и настоящ директор на Агенцията за национална сигурност. Миленковски е бивш консул на РСМ в България в периода 2001-2004 г. и е издирван от Интерпол за пране на пари.

Македонската медия МКД е изпратила запитване до Министерството на външните работи за потвърждение и обяснение, предвид факта, че за подобни събития, свързани със запитването, е безспорно страните да се информират взаимно. Няма отговор до момента.

Добре информирани източници в Министерството на външните работи съобщават, че Сърбия на практика е действала по искане на Армения, която води дело от три години, когато трима дипломати от РСМ, включително двамата задържани, са били в тази страна, откъдето са отлетели в частен самолет с високопоставен служител от бившето арменско правителство, преследван за присвояване на големи суми пари и за фалшифициране на паспорт. Името на Миле Миленковски, който пътувал с кола от Виена за Скопие, фигурира в регистъра на издирваните чрез Интерпол лица, а по случая са били уведомени македонските служби.

Според добре информирани източници, случаят е потулен и е възможно настоящият министър Буяр Османи, който по това време е бил на друга длъжност, да не е бил информиран, като се има предвид, че тази година с неговия подпис Миленковски е изпратен за дипломат в македонската мисия на ОССЕ.

"Синдром от Хавана": Мистериозно микровълново лъчение?

Американски дипломати в Германия страдат от силно главоболие, световъртеж, гадене, болки в ушите и отпадналост. Според "Уолстрийт Джърн...

Източници в Министерството на външните работи казват, че тримата дипломати, притежаващи дипломатически паспорти, са формирали неправителствена организация за хора със специални нужди преди няколко години.

Източниците обаче задават въпроса как е било възможно случаят да бъде прикрит и след това тази година Миленковски дори да бъде назначен в македонската мисия в ОССЕ. В момента Северна Македония подготвя мисията си в ОССЕ, защото ще председателства ОССЕ през 2023 г., а от следващата година започва тригодишния мандат в състава на т.нар. „тройка страни“ председатели на ОССЕ. Това е възможност РСМ да популяризира външната си политика и да повлияе на световните събития, но и да популяризира своите национални възгледи, което е важно предвид трудностите при преговорите за присъединяване към ЕС.

МКД е отправил и питане към македонската мисия на ОССЕ във Виена. Без отговор.

Дипломати от Министерството на външните работи казват, че този случай ще се отрази на репутацията на страната, която трябва да е сред председателите на ОССЕ за три години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com