Воислав Кощуница напуска политиката

20761
Воислав Кощуница напуска политиката
Снимка: Getty Images / Guliver

Бившият президент на Съюзна република Югославия и два пъти премиер на Сърбия Воислав Кощуница днес се очаква да подаде оставка от лидерския пост в Демократическата партия на Сърбия /ДПС/.

Кощуница ще оповести своето решение пред членовете на председателството на ДПС. Оставката се дължи на тоталния провал на предсрочните парламентарни избори от неделя. ДПС не успя да премине изборната бариера и остана извън Скупщината - Народното събрание на Сърбия. Кощуница ръководи ДПС от нейното създаване през 1992 година.

Според вестник "Блиц" неговото място, до провеждането на партийните избори, ще бъде заето от досегашния заместник в ДПС Александър Попович.

Политическите сътресения не отминаха и другата основна опозиционна Демократическа партия /ДП/ на Драган Джилас, която получи около 6 на сто на изборите в неделя. Все повече членове на ръководството подкрепят призива на Драган Шутанович за промяна на лидера на ДП. На този етап Джилас няма намерение да подава оставка, защото според него, той е получил най-много гласове в сравнение с останалите партии.

Веднага след изборите преди два дни лидерът на партията на регионите Младжан Динкич обяви, че напуска ръководния пост в партията. Неговата партия също не успя да прескочи изборната бариера.

На изборите в неделя Прогресивната партия на Александър Вучич постигна огромна победа. Вучич ще разполага с около 160 депутати в 250-местния парламент на Сърбия.

 

Сърбия се ориентира към дясноцентристко правителство

Главните задачи на новото правителство на Сърбия ще станат продължението на започнатите реформи, създаването на допълнителни работни ...

 

 

 

 

Сръбски студенти окупираха Белградския университет

Ректоратът на Белградския университет „осъмна” окупиран от студенти, предаде Танюг, цитирана от БТВ. Искането на младежите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com