Вучич и Тачи се договориха за нова фаза в отношенията между Сърбия и Косово

2204
Вучич и Тачи се договориха за нова фаза в отношенията между Сърбия и Косово
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи, по време на днешната си среща в Брюксел с върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини се договориха да работят заедно за започването на нова фаза в диалога между Белград и Прищина, посветена на нормализирането на двустранните им отношения.

Както съобщи Европейската служба за външни работи, Вучич и Тачи също така са се договорили техните екипи да започнат да работят по параметрите на новия етап на диалога и са обявили важността от прилагане на досега постигнатите споразумения без отлагане.

От своя страна по време на срещата Могерини потвърди ангажимента на ЕС към европейската перспектива на Сърбия и Косово, както и на останалите държави от Западните Балкани.

След срещата Вучич потвърди споразумението за продължаване на диалога и изпълнение на вече договореното. По думите му в това влиза и формирането на Общност на сръбските общини. Вучич заяви също, че за подготовка за продължаване на диалога ще е необходим около месец, без да изключи продължаване на диалога на президентско равнище.

Тачи от своя страна заяви, че навлизането на диалога между Белград и Прищина в нова фаза трябва да доведе до нормализиране на отношенията и помирение както на двата народа, така и на целия регион. „Надявам се и съм уверен, че е възможно да се постигне помирение между сърбите и албанците. Това е в интерес на Косово, Сърбия и на целия регион“, каза той.

Косовският президент също така допълни, че днешната среща е била ползотворна, допълвайки, че двамата с Могерини са обсъдили и конкретните стъпки, които предстоят пред Косово по пътя му към ЕС, предаде БГНЕС.

Последната среща в рамките на диалога между двете държави, било то на политическо или техническо ниво, се проведе в началото на февруари, като оттогава в Сърбия се проведоха президентски избори, а в Косово – парламентарни.

Диалогът между Сърбия и Косово се намира в стагнация вече пет месеца. Последният кръг от преговори се състоя в Брюксел на 1 февруари.

Европейските институции винаги са отбелязвали важността на диалога между двете страни. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан е заявявал многократно, че очаква „предстоящо продължаването на диалога“ и подчерта значението на нормализирането на отношенията за напредъка по пътя евроинтеграцията. От своя страна, Европейският парламент в своите резолюции за Сърбия и Косово през миналия месец също говори за важността на продължаването на диалога и пълното прилагане на сключените до момента споразумения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани