Заев: ЕС и НАТО обединяват македонците и политически, и етнически

1122
Заев: ЕС и НАТО обединяват македонците и политически, и етнически

И на втория ден от изслушването на предложението за пристъпване към промени в конституцията пред Парламентарната комисия по конституционни въпроси, македонският премиер Зоран Заев отново призова депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да гласуват за промени в конституцията и да се постигне консенсус и единство по въпроса, свързан с влизане в ЕС и НАТО.

„Нека се опитаме да застанем пред отговорността и решенията. Всеки със своите виждания. Казано е всичко, повтарят се позиции, но въпросът е дали можем да изградим консенсус, единство, нещо, зад което ще застанем заедно“, каза Заев и добави, че НАТО и ЕС са почти единствените неща, които обединяват македонците и политически, и етнически.

Зоран Заев към депутатите: Вашето решение е историческо

Премиерът на  Македония Зоран Заев се обърна към членовете на Комисията по конституционни въпроси и ги призова всички да подкрепят...

Според Заев въпросът е какво ще прави Македония с НАТО и ЕС, ако пропусне тази възможност. “Никой не пипа името Македония. Името Македония е изяснено. Да, гордост е за всички нас. Ние го изясняваме, дефинираме. Знам, че никой няма териториални стремежи. И знам, че всички сме демократични хора. Знам, че обичаме Македония и искаме да бъдем признати от всички. И знам, че отговорността за НАТО и ЕС е на всички“, каза Заев, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че е говорил с всички народни представители и че знае, че огромен брой опозиционни депутати едва ли се страхуват да пропуснат този шанс. „Няма да има по-добра сделка. Нека да видим дали можем да променим с конституционния закон нещо, което върви успоредно, за да се доближат позициите. Можем ли по някакъв начин да разговаряме за нещо, което ще ни сплоти, но определено НАТО и ЕС остават нещо, което политически ни държи заедно. По принцип споразумението ни е възможно. За да осигурим и гарантираме бъдещето на настоящите и бъдещите поколения, нека поемем отговорност за това. Без опозицията не можем да направим нищо в парламента. Не можем. Имаме депутати, нямаме мнозинство от две трети“, каза министър-председателят.

Заев за пореден път отправи призив към депутатите. „Имаме време и сега, имаме време и на пленарната сесия. Гражданите ще търсят отговори, ще минат месеци, дни и години. Дали сме били на нивото на историческата отговорност всички, с всички наши отговорности, които носим политически. Нямам проблем с политическата отговорност. Сложих я на масата каквато и да е. Нека да подсигурим тази държава. Да я подсигурим заедно. По този въпрос не се вижда единство. Призовавам да размисляме до самия край на вземане на решенията“, подчерта още Заев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com