Заев: Надявам се българите да направят правителство

1319
Заев: Надявам се българите да направят правителство
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев информира, че е разговарял с българския президент Румен Радев в рамките на Бледския форум, където е изразил надежда, че политическите субекти (в България) ще успеят да сформират правителство, което е важно за вземането на решения, цитира думите му скопският вестник “Слободен печат“, предава "Фокус".

„Както казах, на 17 юни след завръщането си от България, там говорихме, решихме всички важни въпроси, създадохме пътната карта, допълнително потвърдихме с бележка какво е важно за краткото, дългото име, за това, че не се намесваме във вътрешните работи и други подобни. Мисля, че очакванията за сформиране на политическо правителство биха могли да бъдат в полза на бързото деблокиране на процеса на Северна Македония за евроинтеграция,“ каза Заев в отговор на журналистически въпрос дали е разговарял с Радев в Блед и какви са очакванията за отблокиране на процеса на евроинтеграция на Скопие.

Заев припомни още, че на 14 ноември е обявена дата за третите по ред парламентарни избори в България.

„Като се имат предвид техните конституционни срокове от 15 дни за получаване на мандат, оставаме с надеждата да сформират политическо правителство, така че в края на декември, когато Съветът на министрите и Европейският съвет ще вземат решение по време на словенското председателство, заяви Заев в този контекст.

Както посочи премиерът на РСМ, още след първото разочарование той обяви, че декември е следващият шанс, защото, както той каза, е нелогично да се повишават очакванията за септември, октомври или ноември.

Зоран Заев: ЕС има морално задължение към Северна Македония

Всички държави от ЕС са съгласни, че Република Северна Македония е изпълнила това, което се изисква от нея, а сега Съюзът има морално з...

„Декември е краят на председателството на всяка страна, след това се провеждат срещите. Това са сесиите на Съвета по общи въпроси или на Съвета на министрите и на Съвета на ЕС и вярвам, че можем да се надяваме на края на тази 2021 г., т.е. до края на декември да получим положително решение, разбира се, в зависимост от положителното развитие на събитията, преди всичко в България. Ще останем напълно позитивни, напълно ангажирани. Вярвам, че ще използваме всяка възможна среща за този период за утвърждаване,“ каза Заев.

Заев оцени, че е по-добре за гражданите на Северна Македония, но също така е добре гражданите на България да продължат да изграждат двустранното приятелство.

„Ние сме най-близки съседи, имаме братя и сестри, които буквално живеят в София или Скопие, свързани граждани сме, близки народи. „Убеден съм, че това са очакванията на българския народ, както и очакванията на македонския народ“, каза Заев по време на посещението си в Медицинска гимназия „Панче Карагьозов“.

Премиерът напомни, че междувременно отношенията със София продължават да се развиват, като напомни, че търговията се е увеличила, в страната има нови български инвеститори, сътрудничеството между институциите продължава и информира, че се очаква в средата на септември да бъде избран изпълнител за втората фаза на железопътната линия Скопие - София, която е оценена на 160 милиона евро, като част от железопътния коридор номер осем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com