Заев: Няма нужда от предсрочни избори у нас РСМ заради блокадата на България

1503
Заев: Няма нужда от предсрочни избори у нас РСМ заради блокадата на България
Снимка: СДСМ

Няма нужда от предсрочни избори в РС Македония поради блокадата от страна на България за започване на преговори с ЕС, каза премиерът Зоран Заев, цитиран от МИА.

Според него следващата реална възможност, когато решение може да се очаква, е през декември, в края на словенското председателство. Заев все пак подчерта, че срещата на върха за Западните Балкани и разширяването на ЕС е насрочена за 6 октомври.

Заев: Великотърновският университет изпълни всички законови изисквания филиал

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий” е изпълнил всички законови изисквания, за да получи акредитация в Р...

„Знаете ли, при такива предизвикателства, когато настъпиха конституционните промени, направихме всички реформи у дома и това наистина беше 100% потвърдено, поради новата методология, предложена от френския президент, настъпи закъснението. След това подадох оставка и призовах за избори и отидохме до урните с основната идея, че гражданите трябва да решат - оставаме на европейския път или ще разработим други варианти.”

Заев допълва, че според него няма нужда отново от предсрочни избори в РС Македония, защото е погрешно - всяка година се решава от ЕС и всяка година не е рационално да се излиза на урните.

По отношение на преговорите със София за деблокиране на европейската ни интеграция, той се съгласи с коментарите на министъра на външните работи Буяр Османи и подчерта, че важното е потвърждението, че не се преговаря за македонския език и македонската идентичност и че продължават усилията за оттегляне на вето от България.

„Това беше съобщено от българската страна, защото е предвидено в преговорната рамка и там се казва "преводът на аки комюнитер ще бъде на македонски." Точка. Това е важен въпрос. Това беше най-важното за нас. Разбира се, важно е България да премахне блокадата”, каза Заев. Той заяви, че не очаква това да стане през октомври, защото всяка година в края на председателството се вземат решения.

Как в Северна Македония коментират визитата на Зоран Заев в София

На сайта на македонската редакция на ДВ Костадин Делимитов припомня, че окончателното решение за преговори с ЕС ще се вземе на срещата ...

Той изрази надежда, че следващият ротационен председател Словения, от 1 юли, също ще покаже сериозно фокусиране върху въпроса за началото на преговорите на РС Македония за еврочленство.

По отношение на пътната карта премиерът Заев посочи, че тя съдържа 18 страници на практика всички аспекти на сътрудничеството - инфраструктура, икономика, спорт, култура, образование, отбрана. Той подчерта, че такова предложение за сътрудничество под формата на пътна карта е предложено от португалската инициатива и България го приема.

Македонският премиер подчерта, че се надява след изборите в България след две седмици да се формира правителство.

По отношение на македонското малцинство в България Заев посочи, че принципът на ЕС и всяка страна кандидатка е да не се намесват във вътрешните работи, включително по въпросите на малцинствата, защото те се решават пред Съда в Страсбург и в рамките на международни споразумения и "очаква" от България на реципрочна основа да действа така, защото така е по европейски”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com