Заев:Европа е длъжна да подхранва нашата македонска идентичност

1790
Заев:Европа е длъжна да подхранва нашата македонска идентичност
Снимка: СДСМ

Премиерът на РС Македония Зоран Заев заяви, че македонският народ и македонската идентичност са с право на самоопределение.

„ Европа трябва да остане на своите основни ценности, европейски ценности, а именно да подхранва всички идентичности на европейския континент, тук ние подхранваме цялата европейска идентичност, задължението на Европа е да подхранва нашата македонска идентичност”, каза Заев в ефира на „Утрински брифинг”.

Той подчерта, че оптимизмът се възпитава непрекъснато поради необходимостта от създаване на политики за насърчаване на приятелството в региона.

„ В обръщението си към нацията казах, че сме строители, изграждаме приятелство, не причиняваме вреда на региона, нямаме претенции, ние сме мирен народ, политиката на страната ни е наистина европейска, ние преподаваме красиви европейски уроци оттук, от кандидатстващите Западни Балкани , което липсва на съвременния Европейски съюз, в контекста на дебата за бюджета, за Полша, Унгария и други теми”, заяви премиерът Зоран Заев в ефира на "Утрински брифинг".

Македонският премиер отбеляза, че в миналото страната е направила всичко в рамките на допустимото ниво и че ще продължи по този път, като отбеляза, че още на 11 октомври имало резерви за България и че тогава беше отбелязано, че македонците трябва да са готови, защото е възможно тази година страната да не започне с първата междуправителствена конференция.

„ По отношение на намирането на решения, разговаряхме с България за това, че впрочем и България коментира, че няма необходима динамика в реализирането на Договора за приятелство. Направихме план за действие, създадохме динамика как това да бъде решено, предложихме определени клаузи под формата на меморандум, изявление, декларация, протокол, за да можем да засилим всички тези аспекти. И сме отворени и готови. И всичко това не отхвърлено, всъщност е приемливо, тук са предвидени действия в частта за предотвратяване на речта на омразата, частта от изпълнението на Комисията в частта от учебниците в България и Северна Македония, върху разкази, които изграждат приятелство чрез исторически герои”, каза Заев.

Той отбеляза, че Северна Македония продължава да следва европейския път, но добави, че Европа не може да позволи да има глава 35, да има неща, които не са позволени.

Коста Филипов: Зоран Заев обърна плочата, това е стил на поведение

"Зоран Заев обърна плочата. След онова интервю, което беше предназначено за българска публика, той се върна към тезите, които се харес...

„ Губеща е България, губеща също е Северна Македония, но най-големият губещ е Европейският съюз, защото той беше поръсен с пепел”, каза Заев, като изрази благодарност към 26-те държави-членки, които са обединени в подкрепата си за страната и Германия, която като настоящ председател беше изцяло насочена в тази посока.

Позовавайки се на интервюто си за БГНЕС, което предизвика реакции в обществото, Заев подчерта, че е длъжен да направи първите стъпки.

„ Едно нещо е добре - през тези месеци научихме малко повече един за друг - ние македонците за българите и обратно. Това трябва да се използва в положителен аспект. Вчера се обърнах много открито, защото все още има антагонизъм, който не е функция на приятелството, което искрено искаме да изградим и Македония, и България. При такива обстоятелства казвам това, което мисли нашият народ. Израснал съм с нашия народ, това е моят код за самоличност, така се определят нещата в страната”, казва премиерът.

По отношение на ролята на опозицията, която иска оставката му, Заев заяви, че е крайно време да бъде направено нещо добро заедно с опозицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com