X
 
 

Започна подготовката за старт на „Малкия Шенген”

886 0
Започна подготовката за старт на „Малкия Шенген”
Снимка: Pixabay
Започнала е техническата подготовка за прилагане на Декларацията за свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали в Западните Балкани, се казва в съобщение до медите от кабинета на президента на Сърбия Александър Вучич, цитирано от БГНЕС. Декларацията беше приета вчера по време на тристранната среща в Нови Сад между Сърбия, Албания и Македония.

На следващата среща в Охрид на 10 ноември ще бъде представено всичко, което дотогава е предприето във връзка с изпълнението на клаузите от Декларацията.

Вучич видя Сърбия като икономически двигател на Балканите

Президентът на Сърбия Александър Вучич обясни, че идеята му за „Малък Шенген” и по-тясно икономическо сътрудничество на Зап...

Предстои да бъдат решени въпроси, свързани с отварянето на границите до 2021 г., приемането на регламент относно пазарните инспекции и преминаването на стоки и капитали, както и няколко въпроса от двустранен характер.

Другите лидери на страните от Западните Балкани също са поканени да се присъединят към инициативата и се очаква някои от тях да го направят на предстоящата среща в Охрид.

Отново се подчертава, че „Малкият Шенген” не е алтернатива на Европейския съюз, но е добро послание.

Вицепремиерът на Сърбия Зорана Михайлович каза, че „Малкият Шенген” не е създаване на нова Югославия или платформа за осъществяване на националистически проекти на Балканите.

Сърбия трябва да се откаже от Евразийския съюз, ако иска да влезе в ЕС

Брюксел предупреди Белград, че намерението им да се присъединят към ръководения от Русия Евразийски икономически съюз (ЕаИС) няма да им...

Основната му цел е икономиката, сигурността и подобряване стандарта на живот на гражданите. Целта е „Свободни Балкани”, в които хората ще могат да се придвижват, да работят и да останат в тези страни и да решават свободно своето бъдеще.

Декларацията показва, че държавите не искат да стоят и да чакат реформиране на ЕС, за да продължи политиката по разширяване, както и не искат да влизат в Евросъюза като проблем, а като носители на нови решения, допълни Михайлович. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители