Заради Лавров: Украйна и балтийските страни бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие

2635
Заради Лавров: Украйна и балтийските страни бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие
Снимка: Getty Images

Украинските власти обявиха, че ще бойкотират срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Северна Македония тази седмица, след като стана ясно, че на нея ще присъства руският външен министър Сергей Лавров.

"Украинският външен министър Дмитро Кулеба ще бойкотира срещата на министрите на ОССЕ заради решението да се позволи на Лавров да присъства", каза говорителят на външното министерство на Киев Олег Николенко, цитиран от АФП и БГНЕС.

Мотивите на Украйна

"Трябва да работим заедно, за да спасим ОССЕ от Русия", заяви говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко. Той посочи, че Русия трябва да бъде изключена от ОССЕ, тъй като е отприщила най-голямата военна агресия в Европа след края на Втората световна война.

Снимка: Getty Images

"Руската федерация последователно разрушава ОССЕ, злоупотребявайки с принципа на консенсуса. Прибягвайки до шантаж и открити заплахи, Руската федерация систематично блокира консенсуса по ключови въпроси. В произвол се превърна и блокирането на кандидатурата на Естония за председател на ОССЕ през 2024 г. Освен това Русия незаконно задържа трима украинци - представители на ОССЕ, които са в затвора вече над 500 дни. Русия създаде екзистенциална криза в ОССЕ и превърна организацията в заложник на своите капризи и агресия", заявиха от украинското посолство в София, предавайки позицията на Киев.

"При такива условия присъствието на руска делегация на министерска среща на министерско ниво за първи път от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна само ще засилва кризата, в която Русия вкара ОССЕ", гласят още мотивите.

Прибалтийските републики също пропускат

Естония, Латвия и Литва също заявиха, че техните висши дипломати няма да присъстват на срещата в Скопие заради поканата към руския външен министър.

В съвместно изявление външните министри на балтийските държави заявиха, че планираното присъствие на Лавров "рискува да легитимира агресора Русия като законен член на ОССЕ".

„Присъствието на Лавров омаловажава жестоките престъпления, които Русия продължава да извършва“, каза естонският външен министър Маргус Цахкна на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел.

„Мястото на Лавров е в специален трибунал, а не на масата на ОССЕ“, добави той, обяснявайки съвместния ход на балтийските държави да пропуснат срещата.

Миналата година домакинът на ОССЕ Полша отказа да позволи на Лавров да присъства, което предизвика гневна реакция от страна на Русия.

Припомняме, че България отвори въздушното си пространство за Лавров, но не и за членове на делегацията му, за да стигне до Северна Македония.

Още: "Не ми пречат българите": Говори председателят на македонския конституционен съд

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Хванаха лодка с мигранти край Гърция

Срещата на Ердоган и Мицотакис: Ще отворят ли въпроса за морските зони?

В навечерието на Великден: Главата на Македонската църква си присвои Самуил

Протестират за правата на мигрантите: Младежи нахлуха през тераса в албанския парламент

Спасиха мигранти край Крит

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Арестуваха над 40 души от „Ислямска държава“ в Турция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com