Бербатов назова още уредени мачове, ще сезира УЕФА и ФИФА относно Михайлов

5545
Бербатов назова още уредени мачове, ще сезира УЕФА и ФИФА относно Михайлов
Снимка: Getty Images

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов поиска оставката на настоящия ръководител на БФС Борислав Михайлов. Той даде няколко примера за уредени мачове на националния отбор и заяви, че ще сезира ФИФА и УЕФА за вече документираните връзки на бившия вратар с боса на черното тото Дан Тан.

Припомняме, че наскоро Bird.bg публикува материал със снимка на Михайлов с Дан Тан на новогодишна вечеря в Сингапур. Няколко седмици по-късно БФС е подписал договор с "Фути медия", контролирана от него, за организиране на мача България - Естония през 2011 г. (2:2 с 4 дузпи). ФИФА определи мача като уреден с цел печалба от спортни залози, но заяви, че нито една от двете федерации няма нищо общо. 

Бербатов за скандала с Михайлов: "Една снимка казва повече от хиляда думи"

„Една снимка казва повече от хиляда думи“ – така кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов...

На пресконференция в БТА Бербатов припомни, че е образувано досъдебно производство през 2019 за манипулиране на футболни срещи, в които участват членове на Изпълнителния комитет на БФС. В разработката са използвани СРС-та и има индикации за тежки корупционни схеми, каза той. "Доколкото имам информация, съдебното производство се води дори за ОПГ - организирана престъпна група. В тази връзка ние, като част от футболната общественост, молим всички държавни институции да обърнат внимание на това производство, за да излезе наяве истината за това какво се случва в българския футбол", добави Бербатов. Той говореше за мача ЦСКА - Верея от 2019 г.

"Оттук нататък следват другите хронолотгични неща. Всички знаем за снимката на Борислав Михайлов и ръководителя на черното тото в света Дан Тан – тя се води новогодишна приятелска вечеря. Поредното фрапиращо доказателство, което досега сме получавали, за такива близки отношения между хора, които са явни ръководители на черно тото, и президент на футболен съюз на страна членка на УЕФА и ФИФА".

"Лека-полека снимката започва да се забравя, това е тъжно. Тя поражда много тревожни въпроси. Въпроси, които ние зададохме към президента на БФС и още чакаме някой да отговори официално. Подготвили сме материал, който ще бъде изпратен на ФИФА и УЕФА, относно тази снимка – задължително. Надяваме се на реакция от тяхната страна, защото неведнъж са доказвали, че се борят срещу черното тото.

На осмо място сме в света по уговорени мачове. "Да ви припомня ли за три уредени мача? България срещу Зимбабве на ниво младежи, 5:0 в Сливен през 2009 г. Мачът с Южна Африка - 1:1 преди световното първенство през 2010-а и мачът с Естония в Турция", каза Бербатов.

"Има и договор, който беше публикуван. Той е подписан с фирма на Дан Тан, която няма лиценз за мач агент, ФИФА не се е сезирала, защото не е видяла този договор. Президентът на БФС как се чувства като първия президент на съюз под егидата на УЕФА и ФИФА, документиран на снимка с определяния за бос на черното тото Дан Тан. Каква оценка си поставя за това? Преди той си постави оценка 6, дали тя остава и сега?", пита той.

Бербатов пак не беше вписан като президент на БФС, решението е окончателно

Димитър Бербатов е загубил опита си да бъде вписан като президент на БФС в Търговския регистър и на втора инстанция. Това съобщават &bd...

"Как ще се коментира договора, подписан с контролирана от Дан Тан компания за мача с Естония – двубой, който е анулиран от ФИФА като уреден с цел печалба от спортни залози? Тогава ФИФА каза, че няма замесени федерации. Защо след анулирания от ФИФА мач България – Естония президентът на БФС каза, че няма представа кой стои зад Фути медия, като дни преди това са празнували Нова година с Дан Тан. Защо този договор излиза чак сега? Съобщиха ли още тогава, че БФС е бил на събирания с Дан Тан?", попита още Бербатов.

"Как ще коментирате факта, че снимката е определяна като организирана от Дан Тан като среща с европейските му съюзници? Това е документирано в книгата на сингапуреца Уилсън Перумал – пред прокурори, описана и с най-малките подробности", добави той.

"Чакаме отговори. Моля и се надявам футболната общественост да ги търси, докато не ги получи. Ще си позволя и да припомня въпросите на великия Христо Стоичков от 2012 г. Той питаше дали Борислав Михайлов, като президент, е участвал в манипулиране на резултати на националния отбор, участвал ли е в тото схеми в българското футболно първенство, участвал ли е в натиск над съдиите за определени мачове? Стоичков още тогава се е опитал да каже нещо, но явно никой не го е чул, което е грехота. Рано или късно, нещата си идват на мястото и се добива смисъл, както е в момента".

"Тази действителност ни отведе, за съжаление, до мача с Грузия онзи ден - 2:5. Сега позорът е още по-голям. Няма как да се нахвърляш върху собствените си играчи и да им хвърляш вината, това е абсурдно. Всичко започва от подрастващите и когато го няма 16 години като стратегия, ни води до мача с Грузия. Утре имаме мач с Гибралтар. Каквото и да се случи, този мач трябва да се вземе".

"Най-накрая да се проведе честен конгрес, за да може клубовете сами да решат кой да бъде човекът, който да ги представлява. Призоваваме за оставката на цялото ръководство на БФС", заяви Димитър Бербатов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Лудогорец иска да строши трансферния си рекорд с Якуб Пьотровски

Пирин Благоевград официално отиде в ръцете на двама бизнесмени

В ЦСКА подписали с българин за 3 години, пращат го да трупа опит другаде

Стамен Белчев умува дали да забие Хайнц на пейката срещу Левски

"Против съм, но...": Георги Иванов каза какво ще стане, ако пак има инциденти на Вечното дерби

100 години Етър: Български легенди сътвориха празник с 8-голово зрелище (ВИДЕО)

Собственикът на Локомотив Пловдив скочи на избягал от клуба

Легенда на Локомотив Пд: Лудогорец заслужено ще е шампион, Ботев ще е на финал за Купата

Стойчо Младенов каза кой ще спечели Вечното дерби между ЦСКА и Левски и пожела успех на Гонзо

Локомотив Пловдив освободи трансферна цел на ЦСКА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com