Домусчиев се гаври с Левски и ЦСКА: Да ни гледат и да се учат!

20298
Домусчиев се гаври с Левски и ЦСКА: Да ни гледат и да се учат!
Снимка: БГНЕС

Собственикът на чудото "Лудогорец" Кирил Домусчиев придоби самочувствие от евроуспехите на клуба и започна да си прави гаргара със столичните грандове Левски и ЦСКА. Бизнесменът гостува в предаването на Карбовски по TV7 и коментира обстойно всички теми от футбола и не само. На въпрос на зрител дали не би помогнал на "сините" и "червените" от София, Домусчиев беше съвсем точен: "Аз индиректно помагам и на ЦСКА, и на Левски. Те трябва да гледат нашия пример и този на Литекс, на Ботев. Няма нищо срамно да се поучиш от чуждия опит. Ние така им помагаме. Също и с коефициента, който трупаме в Европа. Благодарение на нас от по-следващата година нашите отбори няма да играят предварителни квалификационни кръгове в Лига Европа. Тази помощ се отнася и за националния отбор. Показваме, че с това, което правим, нещата може да се получат. Левски и ЦСКА да следват нашия пример!".

Домусчиев разкри също, че единственото нещо, което може да го откаже от футбола, е липсата на интерес от страна на феновете. "Докато хората идват на стадиона да подкрепят отбора, ще помагам, заяви той. - Когато няма подкрепа и интерес, е безсмислено да си даваш парите. Това, което и аз, и брат ми правим, е за хората. Всичко, което клубът спечели тази година, отива като инвестиция в нов стадион, инфраструктура, ще разширим игрището до лятото".

Домусчиев се гаври с Левски и ЦСКА: Да ни гледат и да се учат!

Собственикът на чудото "Лудогорец" Кирил Домусчиев придоби самочувствие от евроуспехите на клуба и започна да си прави гаргара със стол...

Бизнесменът от София разкри, че за изграждането на новото съоръжение е поставил условие пред общината в Разград. Домусчиев настоял държавата по някакъв начин да покаже съпричастност и да участва в строежа с минимална инвестиция. "Местният бизнес не ни помага особено, което за мен не е нормално, затова поискахме общината да ни подкрепи със символичен проект, обясни той. - Общината успя да кандидатства с този проект и ще получи 3 милиона за изграждането на един от по-малките сектори на стадиона. Ние ще изградим всичко останало като получим концесията. Една по една ще бъдат бутнати трибуните и ще бъде изграден супермодерен стадион за 12 000 зрители. До лятото на следващата година ще сме готови, надявам се".

Кирил Домусчиев обясни и липсата на повече български футболисти в отбора на Лудогорец за сметка на чужденците. "Трябва ни малко време. Имам голямо желание и искам да виждам български момчета в отбора, но на това ниво, на което играем, не можем да намерим подходящи у нас, каза бизнесменът. - За да се играе бърз, техничен, комбинативен футбол, да обръщат мачове с италианци, трябва да има много силни играчи. Нашите школи в момента не произвеждат. Надявам се много на школата на Лудогорец, която работи по западен модел, но е само от 2 години. Там показваме сериозно развитие, но ни трябва време. Наложи се дори да обучим и треньорите в нея да мислят и работят като нас. Ами вижте Лацио! В първия мач нямаха нито един италианец в състава. Само през второто полувреме влезе Кандрева. В реванша имаха двама. А ние ги бием по този показател - имахме трима или четирима българи, а и треньорът ни е българин. За мен е важно отборът да върви напред, но ще подобрим и тези неща".

Бизнесменът призна, че не е "теглил чертата" във финансово отношение и не знае точно колко е на загуба в момента от проекта "Лудогорец". "Не си правя сметка за разлика от много други клубни собственици и президенти, които дават пари и имат баланс, каза Домусчиев. - Средствата за издръжка на отбора от една страна идват от спонсори, а от друга от нашите фирми. Но всичко е под формата на реклама и спонсорство. Тези пари не се водят като заем и няма да бъдат връщани. Ние работим с бюджет в клуба. И целта ни е да осигурим необходимия такъв всяка година. Направихме доста инвестиции в инфраструктурата и за момента не сме на плюс, независимо от приходите. Основната ни цел обаче е да излезем на плюс. Просто, за да си осигурим малко повече ресурс. Не е целта ни да печелим от това. Съвсем малко клубове в света печелят от футбол".

Кирил Домусчиев вече приема с усмивка различните опити за конспирации около успеха му в Лудогорец. "Постоянно има конспирации. Я Станишев, я Бойко Борисов, все някой ми е помогнал. Чувах дори за едни куфарчета от комунизма. Баща ми и майка ми се били намесили. У нас все трябва да има някаква конспирация", коментира той.

Домусчиев се обижда, когато го наричат "олигарх"

Тезата, че съм олигарх малко ме обижда. Ако някой ден напусна България може би това ще е една от причините. Олигархия виждаме в Русия и...

По тази причина бизнесменът реши да разкаже историята по "запалването" му за футбола. "Влезнах в кабинета на един мой директор във Варна един ден и го чух да говори по телефона за футбол. А на бюрото му видях бронзова статуетка на едни футболни обувчици, припомни си той. - И му казах: "Айде, бе, няма ли да работиш, само с футбол се занимаваш!" Този човек сега е президент на клуба ни - Александър Александров. Той продължава сега да работи и във флота. Тогава стана въпрос, че си дава половината заплата за футбола в родния си Разград. За отбора Лудогорец, който после бил прекръстен на Антибиотик. Та с неговите пари и малко от общината и от разни други ентусиасти, събирали, за да го издържат. И му казах, че и от завода ще дадем малко пари, за да подпомогнем тази идея. Така тръгна всичко. Почнахме с 25 000 лева, станаха 50 000, после 300 000... Сега даваме няколко милиона евро. Отидох в началото няколко пъти на мач там. Имаше хора и по дърветата, много народ на стадиона. Направи ми добро впечатление и реших да ги зарадвам. Така тръгна всичко. Когато сумите стигнаха 300 000 лева за отбора, казах, че решенията вече ги взимам аз. Не за друго, а за да стане по моя начин. Да има ред и дисциплина".

Сега Кирил Домусчиев не се бърка в работата на експертите във футбола. "Във всичките бизнеси си имам експерти, събирам ги не само в България, но и навсякъде по света, похвали се бизнесменът. - Те преценяват нещата. Във футбола специалистите избират кого трябва да вземем в отбора. Имам им доверие, няма да ме подведат, излъжат или да ги купят с разни комисиони, което е много често срещано. Отлично знам, че е много лошо нещо аз да влияя на решенията на експертите. Дори и да съм коментирал донега нещо за треньорите в отбора, е било в много тесен кръг. Но съм казвал личното си мнение, без да се налагам в решенията. Наясно съм, че не трябва да се пречи на треньорите, когато работят".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ