Солиден Ботев отказа Литекс от титлата

12384
Солиден Ботев отказа Литекс от титлата
Снимка: БГНЕС

Ботев отказа Литекс от титлата. "Канарчетата" спечелиха в Коматево с 2:1 и се доближиха на 4 точки от противника си, който заема второто място. Юнес Хамза прекъсна головата си суша с две попадения, а страхотен гол за гостите отбеляза 17-годишния Кирил Десподов. Станимир Стоилов за пореден път взе дерби като домакин, а затъването на Литекс не спира и при новия треньор Миодраг Йешич. Въпреки препълнения стадион, в Коматево отново бе нетипично тихо. Ултрасите на Ботев продължават протеста си срещу Станимир Стоилов.

Ботев бе категорично по-добрият отбор на терена през първото полувреме. Миодраг Йешич направи редица промени в състава на Литекс, в който фигурираше само един чужденец - сърбинът Джемал Берберович. Младоците в "оранжево" обаче не знаеха къде се намират и Ботев натисна от първата минута. В четвъртата Феребори Доре се отскубна вляво по нападението, но Пиргов го пресрещна и изби. Изключително активен по дясното крило бе Вандер Виейра, който направи невероятен мач. В 9-ата минута негов пробив завърши с нарушение на Иван Горанов в наказателното поле и Цветан Кръстев отсъди дузпа. Юнес Хамза надигра Пиргов, като прати топката в обратния ъгъл - 1:0 за Ботев.

В 13-ата минута Вандер центрира към Куртеан, румънецът обаче не намери добре топката, а след това фаулира Пиргов. Две по-късно страничният съдия отмени несправедливо гол на Куртеан заради засада. В следващите минути Вандер продължи да е много активен и принуди Миодраг Йешич да направи ранна смяна. Сърбинът извади посредственият Иван Горанов и пусна в игра Юрген Джазула. Това не се отрази на играта, която продължи да се води от Ботев. В 39-ата минута домакините изпуснаха да удвоят след като удар на Бенга от непосредствена близост бе блокиран. Полувремето завърши с хубав удар на Хамза с глава, спасен от Пиргов.

Данило Асприля се появи в игра на полувремето на мястото на Мирослав Манолов. Тази смяна раздвижи играта на Литекс и "оранжевите" оказаха по-сериозна съпротива през второто полувреме. Именно Асприля имаше добра възможност в 49-ата минута, след като се измъкна отдясно, Стаховяк спаси удара му. В 66-ата минута Асприля се измъкна след грешка на Бенга, но в последния момент загуби контрола на топката, а впоследствие фаулира Стаховяк.

В 70-ата минута Ботев удвои. Резервата Мариян Огнянов подаде на Йордан Христов, той напредна отдясно и пусна успоредно на голлинията към Хамза, който на празна врата не сгреши. Феновете на Ботев ликуваха, но тези от фенския сектор отново не нарушиха мълчанието си. Скандирания се чуваха единствено от централната трибуна. Тя замлъкна в 73-ата минута, когато Кирил Десподов вкара страхотен гол. 17-годишният талант на Литекс пробяга с топка в крака половината терен и хладнокръвно пусна покрай Стаховяк.

До края на мача Ботев спокойно удържа победата, след като Литекс така и не успя да създаде сериозно положение. Играта на "канарчетата" определено впечатли отново, докато Миодраг Йешич отново показа, че не е това от което Литекс се нуждаеше.

СТАТИСТИКА:

Среща от 31-ия кръг на "А" група

БОТЕВ - ЛИТЕКС 2:1

Голмайстори:
1:0 Хамза 9' (дузпа)
2:0 Хамза 70'
2:1 Десподов 73'

БОТЕВ: 1. Стаховяк, 11. Христов (к), 6. Бенга, 83. Спрокел, 14. Минев, 16. Иршак, 17. Анисе, 10. Вандер, 8. Куртеан (Сърмов, Ромарио), 3. Доре (Огнянов), 9. Хамза;
Треньор: Станимир Стоилов

ЛИТЕКС: 12. Пиргов, 16. Попов, 5. Бодуров (к), 18. Миланов, 23. Горанов (Джазула), 33. Берберович, 19. Руменов, 21. Ал. Цветков, 77. Цветанов, 99. Десподов, 11. Манолов (Асприля)
Треньор: Миодраг Йешич

Жълти картони: Вандер (Б) ; Берберович, Манолов (Л)

Съдия: Цветан Кръстев

Стадион
: "Коматево", 3500 зрители

Турци и Лудогорец се облизват за новия Неделев

Два турски отбора и Лудогорец са хвърлили око на най-големия талант от школата на Ботев (Пловдив) Серкан Юсеин. Разбирайки за интереса ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com