Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: ЦСКА гърми, Левски спи

04 юли 2023, 07:00 часа • 9596 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

Новият сезон в Първа лига чука на вратата. До старта на битката за титлата у нас остават десет дни. Подготовката на родните тимове за предстоящия шампионат тече трескаво, въпреки малкото време, което имаха отборите за тренировки, и наставниците и скаутите за намиране на нови попълнения.

Прави впечатление обаче, че ситуацията при водещите тимове е коренно различна – при едни селекцията не спира, докато при други е доста по-тихо. Тук ще разгледаме кой какво свърши преди началото на първенството и какво можем да очакваме от новата кампания.

Лудогорец обяви само един нов

Шампионът Лудогорец, който през изминалия сезон спечели титлата за 12-ти пореден път, е доста обран на трансферния пазар през това лято. До момента разградчани обявиха само един нов футболист – левият бек Марсел Хайстер. Привличането му изглежда резонно с оглед на контузиите, които мъчат Антон Недялков. „Орлите“ обаче имат сериозен проблем, който трябва да решат възможно най-скоро, а именно – липсата на централен нападател.

Марсел Хайстер Ивайло Петев

Тимът на Ивайло Петев остана само с един играч на този пост след продажбата на Игор Тиаго. В момента в Разград могат да разчитат единствено на неспиращия да бележи Матиас Тисера, а първият мач в първия квалификационен кръг на Шампионска лига е след само няколко дни. Шефовете на Лудогорец ще трябва да действат бързо, тъй като на новия човек ще му е необходимо време за подготовка и адаптация. Това може да изиграе лоша шега на тима, особено на старта на кампанията, когато ще се играят мачове през няколко дни и ще са необходими повече опции за ротации на състава.

ЦСКА освежи значително отбора

Вицешампионите от ЦСКА влизат в предстоящата кампания с огромна амбиция да свалят най-накрая Лудогорец от върха. „Червените“ се разделиха с куп футболисти, но за сметка на това успяха да вземат основните си трансферни цели – Матиас Фаетон и Майкъл Естрада. Двамата нападатели ще трябва да са основните приносители на попадения за тима на Саша Илич, в случай, че Дюкенс Назон бъде продаден.

ЦСКА

ЦСКА също така привлече и централния защитник Браян Кордоба. Идването му е от огромна важност за отбора, тъй като капитанът Юрген Матей е трайно контузен и ще бъде готов за игра чак в края на годината. Същата е ситуацията и с левия бек Брадли де Нойер, на чието място бе взет Сейни Санянг. „Армейците“ все още имат нужда от привличането на силен дефанзивен халф, който да помага на отбраната, но също така да може и да изнася топката, тъй като през последния сезон се видя, че Амос Юга и Тибо Вион трудно се справят със задачата.

ЦСКА 1948 взе една дузина нови

ЦСКА 1948 е най-активният български отбор на трансферния пазар това лято. Тимът от Бистрица привлече една дузина нови футболисти. Ръководството на „червените“ е амбицирано отборът да подобри представянето си от последния сезон, в който завърши на трето място, а също така и да се представи на високо ниво в дебюта си в евротурнирите.

Ивайло Чочев Елитон

ЦСКА 1948 също така освободи доста футболисти през това лято, между които нападателите Ангел Бастунов и Александър Колев. На тяхно място пък бе привлечен исландецът Видар Йорн Кяртансон. „Червените“ взеха и дефанзивния халф Неделко Пишчевич, който играе на позицията на голямата звезда на отбора – Ивайло Чочев. Именно пристигането на сърбина породи редица спекулации, че Чочев може да бъде продаден до края на лятото.

При Левски е тихо

Ситуацията в Левски е най-тревожна от водещите отбори у нас. Причината е, че „сините“ до момента не са взели нито един нов футболист, а това със сигурност не се нрави на феновете. Особено като се има предвид, че Филип Кръстев, който бе моторът на тима в средата на терена, напусна. Треньорът на Левски Николай Костов обяви, че клубът преговаря с Георги Миланов, но за момента изглежда, че столичани нямат резервен вариант, ако той откаже офертата.

Левски Николай Костов

Проблем за Левски е и новината, че Билал Бари ще трябва да се подложи на нова операция. По този начин „сините“ отново остават със само един централен нападател – Рикардиньо. Николай Костов ще трябва да помисли внимателно за взимането на играч на този пост, както и за привличането на човек, който да запълни празнината в центъра на терена, оставена от Филип Кръстев. Времето обаче неумолимо тече и Левски не трябва да се бави.

Битката за оставане в елита

Не може да не обърнем внимание и на битката за оставане в елита. През предстоящия сезон в Първа лига ще играят новаците Етър Велико Търново и Крумовград. Без да омаловажаваме техния труд, но се очаква именно те да са замесени в битката за оцеляване, както всеки нов тим, влязъл в елита. Към тях можем да прибавим и Пирин Благоевград, който има финансови проблеми и се раздели с доста футболисти през лятото.

Берое Ернан Банато

Берое, който бе застрашен от изпадане през изминалата кампания, също влиза в тази графа. Да, заралии имат нов собственик, но тимът се напълни с аржентинци от долните дивизии с доста съмнителни качества. Хебър Пазарджик и Ботев Враца също спадат към отборите, които ще се борят за оставането си през новия сезон, въпреки че на този етап изглеждат доста по-стабилни от изброените по-горе тимове.

Очакванията за новия сезон

С оглед на показаното от водещите отбори през миналия сезон борбата за титлата отново ще бъде между Лудогорец и ЦСКА. Двата отбора са сред най-класните у нас и със сигурност отново ще предложат зрелищна битка на феновете си.

За момента „червените“ имат лека преднина именно поради факта, че селекцията там тече с пълна сила и новите играчи вече пристигат и започват своята адаптация и нагаждане към стила на Саша Илич. „Армейците“ обаче имат една дългогодишна слабост – пролетният полусезон. Именно тогава отборът губи най-много точки за разлика от конкуренцията си.

ЦСКА Лудогорец

ЦСКА 1948 също разполага със състав, който да се бори за челото. Тимът обаче все още е далеч от Лудогорец и ЦСКА от гледна точка на обиграност и опит в големите мачове. Въпреки това момчетата на Атанас Рибарски могат спокойно да се борят отново за бронзовите медали и евентуалното спечелване на Купата на България.

Левски от своя страна трудно ще може да надскочи себе си и да завърши на по-предна позиция от четвъртото място от изминалия сезон. „Сините“ в момента се бавят със селекцията, а също така има сериозен разнобой между ръководство и фенове, което неминуемо ще даде своето отражение върху представянето на тима. Все пак столичани остават един от двата гранда на България и винаги могат да поднесат изненадата.

Изводите

Изводите от лятната селекция и подготовка на тимовете в Първа лига е, че ни очаква поредният много интересен сезон. Родните отбори ще предложат на феновете много битка и емоции – кои добри, кои лоши. Истината е, че българското първенство не е едно от най-интересните на света от гледна точка на футболни достойнства, но със сигурност всичко случващо се около отборите е доста интригуващо за привържениците на играта у нас. Предстои да видим какво ще ни предложи новият сезон в Първа лига, който стартира на 14 юли с мача Пирин - Берое.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: 351 дни до Евро 2024: Поне на Вуте му е по-зле.

 

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Acutalno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес