Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: Защо толкова време Боби Михайлов отказваше да пусне кокала?

05 декември 2023, 07:00 часа • 20610 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

Малко повече от седмица след най-голямата спортна новина в българския футбол за годината - оставката на Борислав Михайлов като президент на БФС, наболелите въпроси все така висят без отговор. И понеже "работата" на нашата рубрика "ВАР-ът на Actualno" е да влиза в детайли и да чете между редовете, няма как да не се запитаме най-важния въпрос, за който сякаш никой не пита: защо Борислав Михайлов толкова време отказваше да пусне кокала?

Борислав Михайлов стиска властта в БФС до последно

Най-напред хронологията. Борислав Михайлов и преди е стискал здраво кокала в БФС: през 2019-а, когато след расисткия скандал на мача България – Англия упорито отказваше да си подаде оставката. Едва след натиск от тогавашния премиер Бойко Борисов президентът на БФС склони да подаде оставка, която година и половина по-късно оттегли, за да се завърне на бял кон в българския футбол.

Завръщането му в БФС обаче бе съпроводено от множество скандали и критики - най-вече от страна на опозицията в лицето на Димитър Бербатов. Но не бива да се забравят и публични скандали като снимката на Боби Михайлов с боса на "черното тото" Дан Тан, както и редица други съмнения за корупция, за които във всяка нормална европейска държава би последвала незабавна оставка.

Борислав Михайлов

Упоритостта на Михайлов да не подаде оставка повдига въпроси

И ако скандалите около БФС, както и слабите резултати на националния отбор, не бяха основание за Михайлов да подаде оставка, то общественият натиск си свърши работата. Кървавият протест срещу БФС, който вдигна хиляди полицаи на крак в столицата, обърна цялата държава срещу футболния бос. И въпреки всички призиви за оставка от най-високо политическо ниво, Борислав Михайлов все така продължаваше да мълчи за оставката си.

След повече от 10 дни на размисъл Боби Михайлов благоволи да каже, че напуска. След толкова упорито мълчание и отказ да се подаде оставка възниква и напълно резонният въпрос - какво толкова задържа Михайлов в БФС? Депозираната оставка, която тепърва трябва да се гласува на следващ Конгрес, се нуждае от по-аналитичен прочит поне в две посоки:

  1. Крие ли се "Кутия на Пандора" в БФС?
  2. #КОЙ решава за оставката на Боби Михайлов?

ВАР-ът на Actualno: Да изберем Боби Михайлов!

Какво крие Борислав Михайлов в БФС?

Първият въпрос, който се нуждае от незабавен отговор, е какво крие Борислав Михайлов в офисите в Бояна? Броени дни след неговата оставка бе разкрито, че преди година на тайна среща Боби Михайлов поставил ултиматум на Бербатов, за да напусне БФС. На тази среща Михайлов изразил готовност да освободи поста си, но ако не му се "пипат" нещата.

Разкритието направи адвокат Георги Градев в интервю пред Actualno.com. Като добави, че не знае какво точно не трябва да се "пипа" от делата на Михайлов: "Не знаем. Трябва да влезем, за да видим. Трябва да видим документите и ще кажем веднага. Имаме някакви документи, които показват надписване на цени на топки, но това са най-малките неща."

ОЩЕ: Долу ръцете от г-н Борислав Михайлов!

Георги Градев и Димитър Бербатов

Михайлов се нуждае от доверен наследник в БФС

Ако твърденията на Градев се окажат верни, то хипотезата за "Кутия на Пандора" в БФС до голяма степен започва да обяснява защо Михайлов толкова време не пускаше кокала. Очевидно е, че за Борислав Михайлов е от изключително значение кой ще го наследи на поста: и затова не е чак такава изненада, че за негов заместник се подготвя Красен Кралев - още едно твърдение, направено от Градев.

Кой диктува на Боби Михайлов какво да прави?

По отношение на втория въпрос - за това кой решава за оставката на Боби Михайлов, най-напред трябва да отчетем един безспорен факт: във футбола, и в частност в БФС, протичат много сериозни парични потоци. А това прави този спорт апетитна хапка за различни политически и икономически кръгове. В такива ситуации задкулисният натиск е огромен - и Борислав Михайлов несъмнено е изпитал това на гърба си.

Политически и икономически интереси в БФС

През годините в БФС винаги е имало по-големи политически и икономически интереси. А според един бивш директор във футболната централа - Павел Колев, ДПС е била най-добре представената партия в БФС по време на управлението на Борислав Михайлов. Именно ДПС бе и единствената парламентарна партия, която НЕ призова за оставката на президента на БФС. Разбира се, в Изпълкома на БФС прозират и са прозирали и други политически интереси, включително и такива от ГЕРБ (подробности - в линка по-горе).

Безкористно ръководство - страхът, който обзема задкулисието в БФС

Дали Борислав Михайлов сам решава за оставката си, или някой друг му "подсказва" какво да прави, е въпрос, който продължава да стои без отговор. Същото важи и за това какви политически и икономически интереси са засегнати в българския футбол. Продължителното "тупане на топката" от страна на Михайлов обаче навява на мисли, че в БФС се случват сериозни задкулисни процеси - а едно ново и безкористно ръководство е реална заплаха за тях...

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ВАР-ЪТ НА ACTUALNO": Г-н Михайлов, трябваше да си тръгнете с достойнство!

Димитър Бербатов vs Борислав Михайлов

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Спортните рубрики на Спортни новини - Actualno.com вече са онлайн!🤩 ✍️Всяка седмица Ви очакват коментари, анализи,...

Публикувахте от Спортни новини - Actualno.com в Понеделник, 27 ноември 2023 г.
Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес