ЕП прехвърли на ЕК отговорността за АМ "Струма" през Кресненското дефиле

4220
ЕП прехвърли на ЕК отговорността за АМ "Струма" през Кресненското дефиле
Снимка: АПИ

Комисията по петициите в Европейския парламент затвори подписката срещу изграждането на магистрала "Струма" в района на Кресна. Това означава, че документът няма да се придвижва повече в Европарламента и на разглеждането на петицията няма да бъде даван ход, съобщава в. "24 часа".

Причината за решението е становището на евродепутатите, че Европейската комисия следи и отговаря за проекта, особено за екологичните му последствия. А представител на ЕК, изслушан по време на заседанието, посочи, че Брюксел вече е поставил въпроси на българските власти и очаква отговори.

АПИ изглежда нарочно е оскъпила участъка на АМ "Струма" при Кресна

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) сама е създала условия строителството на магистрала "Струма" в най-тежкия участък - от Крупник до ...

Припомняме, че преди две седмици редица медии, считани за гравитиращи около властта, излязоха със заглавия, че Радан Кънев опитва да осуети проекта, който предвижда в едната посока АМ "Струма" да минава директно през Кресненското дефиле. Кънев тогава отрече и посочи, че петицията си има вносители, които са и нейни двигатели - Димитър Василев, като физическо лице, и неправителствената коалиция "За да остане природа в България". Подалите петицията считат, че проектът трябва да бъде спрян отчасти по екологични съображения, отчасти и защото слага край на дребния бизнес в региона.

"Говорихме и за жертвите по пътищата. Мнозинството беше за затварянето на петицията”, разказа евродепутатът Емил Радев, който е присъствал на заседанието на комисията по петициите и който е в ЕП като член на ГЕРБ. Припомняме, че при споровете защо няма втора кандидатура за главен прокурор Бойко Борисов лансираше неговото име като евентуална кандидатура.

В момента държавата кандидатства за отпускане на над 500 млн. лв. в следващия програмен период за довършване на "Струма", като на проекта е даден ход и вече е избрана фирма, която да проектира и строи 13 км от общо 25-километровото ново трасе. Евентуално спиране на проекта би могло да доведе до връщане от България към ЕС на средствата, платени за построените вече участъци.

Основните проблеми пред бъдещето на еврофинансирането на АМ "Струма" бяха обобщени и от Кънев, който публикува писмо на Генерална дирекция "Градско и регионално развитие" на Европейската комисия до Галина Василева, директор на дирекция "Координация на програми и проекти" Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Големите проблеми, които Брюксел вижда, са следните - липсата на ОВОС за този проект и това, че българските власти предвиждат 7 тунела в участъка на Кресненското дефиле, а ОВОС има за само 5 - подробности вижте в този материал! Всъщност в писмото Брюксел излага тезата, че през Кресненското дефиле няма нужда да има магистрала, а обикновен път, защото интензивността на отсечката е много далеч от тези на АМ "Тракия" и АМ "Хемус" - между 4 и 2 пъти по-малко за денонощие (12 200 автомобила през Кресна : 28 230 автомобила по "Хемус" между София и Ботевград : 42 641 автомобила по АМ "Тракия" между София и Пловдив). ЕК смята и, че България не е защитила в достатъчна степен необходимостта през Кресна да минава магистрала, както и че тя ще има много завои заради естеството на терена, което ще доведе до повишена опасност от катастрофи.

Бъркотията с еврофинансирането за АМ "Струма" през Кресненското дефиле скоро може да мине и през ЕП

Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев е внесъл предложение в комисията по петициите на Европейския парламент да се гласу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com