Мадан, Златоград и Неделино с договор за 9 млн. лв. за две инсталации

2121
Мадан, Златоград и Неделино с договор за 9 млн. лв. за две инсталации
Снимка: Actualno.com/Анита Чолакова

Кметовете на родопските общини Мадан, Златоград и Неделино подписаха договор с министъра на околната среда и водите Нено Димов за изграждане на две инсталации за третиране на битови отпадъци, предаде кореспондент на Actualno.com.

Тримата градоначалници Фахри Молаисенов, Мирослав Янчев и Боян Кехайов постигнаха одобрение за проект на стойност 9 млн. лева. От тях над 6,8 млн. лв. е безвъзмездната помощ от ОП „Околна среда“, а останалата сума ще се осигури от бенефициентите.

До месец депото за отпадъци за Бургас ще заработи

До месец депото за битови отпадъци в Бургас ще заработи. Скъсаната дига е възстановена, но за системата е нужно повече време. Това каза...

С тези средства предстои да се проектират и изградят съоръжения за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация. Общият им капацитет ще е 4200 тона годишно. Те ще обслужват над 27 500 жители, а срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца.

Целта на проекта е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и за разделно събиране и рециклиране, чрез компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци.

„България продължава напред в постигането на основните цели в сферата на отпадъците – да намалим депонирането и да вървим към преработка. Този дебат тече и в рамките на Европейския съюз. Амбициозната цел на България е в средата на това столетие да се достигне до максимално ниско ниво на депониране. Това означава да успеем да превърнем отпадъка в суровина“, каза министър Димов. Той даде за пример завода за отпадъци на Столичната община. „След направената на място проверка установихме, че 80% от отпадъка се рециклират. Целта е да увеличаваме добавената стойност и да намалим тежестта върху околната среда“, допълни министърът.

„Радвам се, че след тригодишна подготовка подписваме договор. Проектът ще е в полза на общините и хората, които вече ще плащат по-ниски отчисления и данъци“, каза кметът на Мадан Фахри Молайсенов и благодари на МОСВ и ОПОС за доброто сътрудничество. „Осъзнаваме колко отговорен е проектът и колко тежка е задачата ни занапред. Ние знаем какво предизвикателство е да се управляват европейски средства и поемаме отговорност да изпълним успешно ангажимента си и да рециклираме над 70-80% от отпадъка в нашия регион“, каза кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Димов в Париж: Качеството на въздуха ще е приоритет за председателството

Качеството на атмосферния въздух е основен приоритет в областта на околната среда по време на предстоящото Българско председателство на...

В трите общини няма инсталации и съоръжения за предварително третиране на битови отпадъци и за рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци. Събраните битови отпадъци сега се обезвреждат чрез депониране на регионалното депо в Мадан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com