X
 
 

Мадан, Златоград и Неделино с договор за 9 млн. лв. за две инсталации

1049 0
photo of Мадан, Златоград и Неделино с договор за 9 млн. лв. за две инсталации
Снимка: Actualno.com/Анита Чолакова
Кметовете на родопските общини Мадан, Златоград и Неделино подписаха договор с министъра на околната среда и водите Нено Димов за изграждане на две инсталации за третиране на битови отпадъци, предаде кореспондент на Actualno.com.

Тримата градоначалници Фахри Молаисенов, Мирослав Янчев и Боян Кехайов постигнаха одобрение за проект на стойност 9 млн. лева. От тях над 6,8 млн. лв. е безвъзмездната помощ от ОП „Околна среда“, а останалата сума ще се осигури от бенефициентите.

Димов в Париж: Качеството на въздуха ще е приоритет за председателството

Качеството на атмосферния въздух е основен приоритет в областта на околната среда по време на предстоящото Българско председателство на...

С тези средства предстои да се проектират и изградят съоръжения за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация. Общият им капацитет ще е 4200 тона годишно. Те ще обслужват над 27 500 жители, а срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца.

Целта на проекта е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и за разделно събиране и рециклиране, чрез компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци.

„България продължава напред в постигането на основните цели в сферата на отпадъците – да намалим депонирането и да вървим към преработка. Този дебат тече и в рамките на Европейския съюз. Амбициозната цел на България е в средата на това столетие да се достигне до максимално ниско ниво на депониране. Това означава да успеем да превърнем отпадъка в суровина“, каза министър Димов. Той даде за пример завода за отпадъци на Столичната община. „След направената на място проверка установихме, че 80% от отпадъка се рециклират. Целта е да увеличаваме добавената стойност и да намалим тежестта върху околната среда“, допълни министърът.

„Радвам се, че след тригодишна подготовка подписваме договор. Проектът ще е в полза на общините и хората, които вече ще плащат по-ниски отчисления и данъци“, каза кметът на Мадан Фахри Молайсенов и благодари на МОСВ и ОПОС за доброто сътрудничество. „Осъзнаваме колко отговорен е проектът и колко тежка е задачата ни занапред. Ние знаем какво предизвикателство е да се управляват европейски средства и поемаме отговорност да изпълним успешно ангажимента си и да рециклираме над 70-80% от отпадъка в нашия регион“, каза кметът на Златоград Мирослав Янчев.

До месец депото за отпадъци за Бургас ще заработи

До месец депото за битови отпадъци в Бургас ще заработи. Скъсаната дига е възстановена, но за системата е нужно повече време. Това каза...

В трите общини няма инсталации и съоръжения за предварително третиране на битови отпадъци и за рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци. Събраните битови отпадъци сега се обезвреждат чрез депониране на регионалното депо в Мадан.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Гръцката кухня – здравословна и неповтор...

Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно се сервират с вино, узо или домашно приготвено ципуро. Те са неразделна ...

Последно в Актуално