Масов вот за ДПС в помощното училище на Благоевград

4465
Масов вот за ДПС в помощното училище на Благоевград
Снимка: БГНЕС

Дни след края на вота за изборите за евродепутати спекулациите и скандалите не свършват. Две ключови oставки - тази на лидера на БСП Корнелия Нинова, и тази на водещият глас на "ГЕРБ" Цветан Цветанов не успяха да заглушат шума на недоволството, нито оглушителният резултат от прекалено ниската избирателна активност.

В Благоевград убедително печели "ГЕРБ" със завидните близо 37% от вота на избирателите. Градът, управляван от кмета д-р Атанас Камбитов от същата политическа формация, затвърди подкрепата си към него и гласно одобри концепцията на партията за европейските й нагласи. Въпреки това, изненадите не подминаха близо 70 хилядния град.

Най-голямата дойде от второто и третото място в класирането, и по-скоро от липсата на голяма разлика. БСП за България и ДПС получиха почти равен резултат в града, като БСП води с по-малко от процент.

Анализирайки подробно данните в различните избирателни секции в града, се оказа, че партията на Мустафа Карадайъ има завидна подкрепа сред избиратели на Благоевград.

Избирателите от 15 улици, съсредоточени в кв. Орлово чука, известен с преобладаването на малцинствено население, твърдо избират кандидатите на ДПС. В сградата на Помощно училище "Св. Паисий Хилендандарски", където са съсредоточени секциите, се наблюдават завидни привърженици на партията на Карадайъ. В една от секциите, от 198 действителни бюлетини - 97 са за посочената партия. В друга секция, отново в същата сграда, от 182 регистрирани гласоподаватели, 82 отново са гласували за посочената партия. В близките секции в съседния квартал ж.к. "Еленото" пък явно има видни привърженици на депутатът Делян Пеевски.

В секция 92 в квартала, обединяваща почти 22 блока, са гласували 155 избиратели. От тях 20 избират ДПС, а 60% от всички избиратели категорично посочват Пеевски за техен избор.  Обобщаващо за цялата община лидерът на партията получава почти 600 преференции от 19-те хиляди гласа за ДПС, а Пеевски 211.

Партия "ГЕРБ", въпреки завидната си победа, не съсредоточава избирателите си към преференциален вот. Изненадващо, едно от най-познатите лица в града - Андрей Новаков, дарил над 15 000 наскоро за детска площадка, е пети в преференциалния вот. Новаков започна своята политическа кариера именно в община Благоевград, има офис в града и поддържа много тесни връзки с избиратели на областния град. Въпреки това е "победен" в личнопартийната битка от Мария Габриел, Асим Адемов, Лиляна Павлова и Емил Радев.

Като цяло анализът на ГЕРБ показва много плавен вот във всички секции. Интересни са резултатите в две от съседните на града села. В с. Бистрица - известно с високите цени на имотите и уникалната природа са гласували 28 души. 18 от тях или над 64% от всички гласували избират "ГЕРБ". Същата статистика се получава и в близкото до града село Марулево. От 19 избиратели - 13 избират партията на Борисов, или това е 68% победа за партията.

И двамата кмета на селата (Георги Бочуков - с. Бистрица и Александър Парашкански - с. Марулево) са от политическа партия "ГЕРБ".

Изненада в благоевградския вот е и бившата кметица на Младост - Десислава Иванчева, която побеждава редица партии, сред които: НФСБ, НДСВ, Зелените, Атака и ДОСТ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com