Опасения в Гърмен: Ромите се връщат в "Кремиковци"

13164
Опасения в Гърмен: Ромите се връщат в "Кремиковци"

Нова група роми ще се върне в квартал „Кремиковци“ в Гърмен тази вечер. Това прогнозират жители на село Ковачевица, които снощи забелязали 10 каруци и четири буса да се връщат към гетото, съобщава кореспондентът на Actualno.com за града.

Очакваното преселение става след вчерашния голям протест срещу незаконните постройки в ромската махала в Гърмен. В него се включиха над 2 000 души и 30 рокери. Актът на недоволство стартира с митинг, на който организаторите призоваха протестиращите да запазят спокойствие.

Вътрешният министър: Ромите искат да си плащат данъците и да са изрядни

По отношение на ромската общност получих уверение, че искат да си плащат данъците и да са изрядни. Това каза вицепремиерът и министър н...

Пред протестиращите излезе кметът Минка Капитанова, която оповести резултатите от направените проверки. Общо 799 са официално регистрираните жители на гетото, а четири постройки са съборени.

Недоволните са категорични, че не са против циганите, а против циганизацията. Те поясниха, че законите са за всички и трябва да се спазват.

След митинга започна шествието, което беше предвождано от рокерите. То приключи пред входа на квартал „Кремиковци“ с хвърлени бутилки от бира и два камъка.

Днес през Ковачевица обаче минали цяло гето роми. “Минаха 10 каруци и четири буса. Преди няколко дни минаха отново тук, казваха, че ще берат гъби“, коментира възрастна жена от курортното селце.

В „Кремиковци” в Гърмен останали само четирима незаконно живеещи

Сравнително спокойна нощ – това е равносметката след вчерашния протест в Гърмен. Веднага след официалното шествие имаше провокаци...

Трябва да се каже една много тежка истина - има политически сили, които превръщат проблема в тежък политически. Говоря специално за ДПС и проблема на Гърмен. Нещата започват и свършват с ДПС. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Методи Андреев, цитиран от Агенция "Фокус".

„Те (бел. ред. - Ахмед Башев и Минка Капитанова) са създали чувството на ромите, че са привилегировани и са над закона. Всичко, което са искали от тези роми е те да гласуват за тази политическа партия“, заяви народният представител. Методи Андреев посочи, че особено през последните 2 години проблемът става много сериозен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com