Природозащитници видяха пореден опит на "патриотите" да вземат "баницата Пирин"

1949
Природозащитници видяха пореден опит на "патриотите" да вземат "баницата Пирин"
Снимка: НП "Пирин"

"Обединени патриоти" отново опитват да повлияят на защитени територии в България и в частност в парк "Пирин". В това е твърдо убедена гражданската коалиция "За да остане природа в България" предвид внесена от по-малкия коалиционен партньор поправка в Закона за чистотата на атмосферния въздух - през преходните и заключителни разпоредби.

Именно до болка познатата маневра нещо да се променя през преходни и заключителни разпоредби, която се счита за опит нещо не особено редно да мине по-незабелязано, тревожи природозащитниците. Причината - с текста се изменя Законът за защитените територии (ЗЗТ) и по точно чл. 21, т. 9. В момента въпросният текст гласи: "В националните паркове се забранява нарушаване на естественото състояние на водни площи, водни течения, техните брегове и прилежащи територии", но "патриотите" искат тексът да се измени и да може да се нарушава естественото състояние на водите в национални паркове "в случаи на опасност от наводнения, които могат да доведат до риск за живота и здравето на хората и до материални щети". Промяната се прави, за да се осигури вода за машини за изкуствен сняг, защото сега за такова нещо не са разрешени водохващания, твърдят от "За да остане природа" в България и припомнят как между Коледа и Нова година миналата година беше изменен Планът за управление на Пирин, което доведе до протести и съдебно дело, спечелено на първа инстанция във ВАС от природозащитниците.

Държавата ще се моли да се коригира концесията на ски зоната в Банско

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще трябва да търси "взаимно приемливо решение" по отношение на концесията на ски зонат...

"В действащите планове за управление на риска от наводнение не е идентифициран проблем с режима на националните паркове, регламентиран по ЗЗТ. Единственият случай на район със значителен потенциален риск от наводнения, попадащ в национален парк, е река Глазне над Банско. Затова в плана за управление на риска от наводнение в района на реката, е включена мярката "Изграждане на диги по десния бряг на река Демяница чрез дейности, щадящи природата". Тя е допустима по режимите на ЗЗТ и тези на националните паркове, съответно промяна на закона не се налага", казват от "За да остане природа в България".

"Отгоре на всичко с предложението си депутатите от Обединени патриоти са нарушили правилника на Народното събрание. Те би трябвало да са внесли и мотивирали предложението си още на първо четене в Комисията по околна среда. Сега предложението има няма как да бъде прието, без Народното събрание да направи нарушение", смятат природозащитниците. И питат къде са обосновките, оценките за въздействие и финансовата оценка на текста.

Припомняме, че делото за Плана на Пирин беше върнато от петчленка на тричленка през този месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com