X
 
 

Регистрират изстрелите в Национален парк „Пирин“

570
photo of Регистрират изстрелите в Национален парк „Пирин“
Снимка: НП "Пирин"
Система за регистриране на изстрелите, с която да се следи и предотвратява бракониерство в защитената зона, въвежда Национален парк „Пирин“.

Срещу 141 000 лв. прогнозна стойност ръководството на парка възнамерява да избере фирма, която да достави, монтира и въведе в експлоатация такава система. Също така тя трябва да инструктира и обучи служители да работят с нея.

Сензори ще бъдат инсталирани на четири контролни точки, които ще разпознават изстрелите, ще предават информацията до дирекцията на парк „Пирин“ от офиса на дирекцията до служител на паркова охрана.

Предвидена е доставка на цялостен софтуер и хардуер за управление на системата. Освен че ще трябва да възпроизведе съответния звук с възможност за филтрация, тя трябва да дава възможност за анализ на резултатите и изготвяне на прогноза за развитие на бракониерството.

Този анализ цели да даде представа за моментното състояние на бракониерството в конкретния парков участък, броя възникнали събития през наблюдавания период и развитието през отделните периоди от годината. Предвидено е да се изработи обобщен доклад, който включва анализ на резултатите от теренните наблюдения и изготвяне на прогноза за развитие на бракониерството на територията на парка и възможности за противодействие.   

Средствата за целта са осигурени от Оперативна програма „Околна среда“ с проект „Подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания на територията на Защитена зона BG0000209 „Пирин” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна".

Общата стойност на проекта е 6 294 117, 64 лева, от които 5 349 999,99 лева от Европейския фонд за регионално развитие и 944 117,65 лева национално съфинансиране от Държавния бюджет на Република България. Предвидени са и много други дейности.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.