Съдбата на парк "Пирин" ще бъде решена след 10 дни

4005
Съдбата на парк "Пирин" ще бъде решена след 10 дни
Снимка: Pixabay

Делото относно решението на Министерския съвет от края на декември миналата година да има промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин" тръгна по същество на последна инстанция във Върховния административен съд (ВАС).

Съдът постанови, че двете страни по казуса – Министерския съвет (МС) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ), както и четирите юридически лица, които са ответници (WWF, Асоциацията на парковете в България и две физически лица), трябва в десетдневен срок да представят писмени становища. След това ще бъде взето окончателно решение за съдбата на Плана за управление - в рамките на 1 месец. В съдебното заседание днес представителят на Върховна административна прокуратура подкрепи решението на 3-членния състав, като подчерта, че Законът за защитените територии не позволява изграждането на нови спортни съоръжения.

Цели 10 г. "Юлен" не е плащало екотакса за концесията в Пирин

В продължение на десет години - от 2005 до 2015 г., концесионерът на ски зоната над Банско - "Юлен" АД, не е плащал дължими такси по ...

Припомняме, че тричленен състав на ВАС вече постанови, че промените в действащия План за управление трябва да мине екооценка. Тезата на управляващите е, че това няма нужда и екооценка трябва да минават само конкретни инвестиционни проекти. Освен това на първа инстанция ВАС каза, че строителство на водохващания без посочване, че са само за питейни нужди, противоречи на режима на територията, определен от чл. 21 от Закона за защитените територии. Според ответниците точно това е една от вратичките, които са подготвени, за да може да се строят нови ски писти в националния парк.

Становища от днешното заседание

Ответниците т.е. МС и МОСВ продължават да настояват да не се изисква екологична оценка за промяна на Плана за управление на парк "Пирин". Аргументи изложи директорът на дирекция "Национална служба за защита на природата" Мирослав Калугеров. Той даде пример на съдиите за адекватността на Плана за управление, че ако турист настъпи клечка, от което се възбуди шум и това смути някакъв биологичен вид, резултатът няма да е изчезване на биологичния вид.

Контрапример даде в изложението си защитата на жалбоподателите в лицето на адвокат Александър Коджабашев, като каза, че много лесно може да бъде заградено малко пространство от парка, като там оставят три мечки и после да се твърди, че мечките като вид продължават да съществуват на защитена територия, а наоколо да се строи. Извън съдебната зала, представители на природозащитниците дадоха още примери за заплаха - че най-рядката орхидея в България вирее на площ от 4 кв. метра в Родопите, а в Пирин имаме редки видове, които виреят на площ от 2 декара и ако се позволи на сегашния План за управление да действа, има опасност да бъдат унищожени редки видове.

Валери Симеонов: Ще скоча от моста

"Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя." Това заяви вицепремиер...

Тома Белев, който беше председател на Асоциацията на парковете в България, но в момента статутът му на този пост остава неясен, категорично настоя ВАС да потвърди решението на тричленния състав. "Искаме да има равна поставеност в България и законите да се прилагат еднакво за всички", заяви той. Белев коментира след заседанието, че ако ВАС реши в полза на държавата, ще отнесат въпроса към Европейския съд.

Иначе днес ВАС не прие искането на природозащитните организации за питане до Съда на Европейския съюз (т.нар преюдициално запитване) дали планове за управление на национални паркове и такива техни промени, като одобрените с решението на Министерски съвет подлежат на задължителна екологична оценка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com