В Гърмен са категорични - бутайте незаконните къщи, иначе ще става лошо

17562
В Гърмен са категорични - бутайте незаконните къщи, иначе ще става лошо
Снимка: БГНЕС

До 2 юни всяка вечер в Гърмен ще има шествие с искане всяка една незаконно построена къща в циганската махала „Кремиковци” да бъде съборена. Засега шествията са мирни, но хората се заканват, че след 2 юни нещата ще се променят и няма да е толкова спокойно.

Вчерашното посещение на вътрешния министър Румяна Бъчварова, която опита да успокои хората, не беше особено успешно. Не може да се реши всичко с магическа пръчка, вие не се разбирате с „едни други хора” (бел. ред. – циганската общност), вероятно и те ще изразят недоволство, обясни Бъчварова и беше освиркана жестоко с викове „Мафия”, предаде Нова телевизия. И Бъчварова, и от МВР заявиха, че няма как да има рестрикция срещу някого, ако няма подадена жалба. По официална статистика от началото на годината в Гърмен има 4 кражби.

Мехмед Дикме: Политиците навиват пружината на бомбата на етническия конфликт

Ако в България някога ще има етнически конфликт, той няма да е между българи и турци, между християни и мюсюлмани; етническият конфликт...

Главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че за да не става страшно, двете общности в Гърмен ще започнат процес на общуване в 10:00 часа. Общуването е труден процес, но трябва да се сложи начало. Тези хора трябва да продължат да живеят заедно, добави той.

Костов поясни, че засега в Гърмен ще има засилено полицейско присъствие. В общината има чувствително по-ниска престъпност, затова и полицейското присъствие ще е до време, категоричен беше той.

Обясненията на кметицата

Текат срещи, има такива и с хората от квартал „Кремиковци”, но все още нямаме набелязани конкретни мерки. Нека хората да оставят институциите да работят няколко дни, за да стигнат до решение, призова кметицата на Гърмен Минка Капитанова. Тя призна, че от вчерашната среща не са излезли ясни и точни мерки, които да се предприемат веднага. Кметицата заяви, че ще има среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Капитанова добави, че са дадени покани за доброволно събаряне, ще последват и принудителни, но първо трябва да се съставят протоколи къща по къща в „Кремиковци”.

На въпрос дали има организация да идват външни на Гърмен хора за протест, Капитанова заяви, че „със сигурност има някой, който ги организира”. Протестът не е етнически или политически, а е социален, подчерта кметът. Тя отрече, че случващото се в Гърмен е резултат от конфликта ѝ с Ахмед Башев. Ние имаме конфликт, но това е от година и няма нищо общо със ставащото сега, каза Капитанова.

Бъчварова пристигна в Гърмен сред скандирания на протестиращи

Къде бяхте досега? Елате тук пред микрофона на площада. Няма какво да правите в общината. С такива скандирания вицепремиерът и вътреш...

В годините назад наистина има заселени хора в Гърмен и то преди избори, но знаете, че при ромите има голяма раждаемост, обясни ситуацията Капитанова. Тя каза, че ромите в „Кремиковци” са много уплашени. По неофициална информация вече има роми, които са започнали да се изнасят и отиват при роднини, в други населени места.

Попитана защо се е стигнало дотам, че сега се говори за масово събаряне на къщи, Капитанова обясни, че „те са се заселили и са си живели там”. И аз не мога да си обясня защо толкова тромаво се е движела процедурата в ДНСК – според мен има на централно ниво забавяне, добави кметицата.

И "вечните" експерти

Очевидно е, че нещата са занемарявани, заяви социалният антрополог Харалан Александров. Той си спомни, че по времето на Ахмед Башев в Гърмен е построен път, който да заобикаля ромската махала, за да могат богатите хора, които си купуват къщи, да си гледат само Пирин. Трябва да има институционална намеса – хората трябва да видят, че огромната бюрокрация, която поддържаме, действа в тяхна подкрепа, добави Александров.

Проблемът с циганското малцинство започва да придобива европейски характер – не само локален и национален. За 25 години циганите бяха тотално изключени от интеграцията, подчерта Осман Октай. Той обясни, че в района на Гърмен много помаци се изселват в Испания, а това създава условия за заселване с циганско население. Според Октай след като лично Бъчварова е отишла в Гърмен, ще има ескалация и в други области и общини. Ако в Гърмен събарят незаконни къщи, защо да не събарят и на други места, поясни Октай.

Радан Кънев си призна, че не е запознат с проблема "Гърмен", но даде рецепта

При всяко положение появата на футболни фенове в Гърмен представлява грозен, опасен знак. Очевидно се цели да се увеличи напрежението, ...

Какъв е правилният ход – ако трябва, да се свика Консултативният съвет за национална сигурност, който да изготви концепция, с която държавата да реши тези въпроси, посочи бившата дясна ръка на Ахмед Доган. Попитан дали ще има обществено доверие, след като под носа на държавата се купуват избори, под носа на държавата се позволява натрупване на такива проблеми, Октай обърна темата как циганските барони се използват не само за избори, но и за криминални дейности.

За финал Осман Октай заяви, че колкото и да се опитва някой, не може да създаде напрежение между българи и турци, между християни и мюсюлмани. Но за циганите е друго, каза той и припомни няколко поредни изяви на Лютви Местан, след които ромите посочват за виновни "българите". А Александров одобри инициативата на МВР за разговор между цигани и българи, но подчерта, че е важно никой да не се чувства ощетен, за да има резултат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com