Как би изглеждала кралица Елизабет II в ролята на мис Марпъл?

1423
Как би изглеждала кралица Елизабет II в ролята на мис Марпъл?
Снимка: Издателство "Еднорог"

Кралица Елизабет II е сред най-коментираните личности на планетата за последния век. За живота й е изписано много, но ето един съвсем нов, изненадващ и все пак съвсем британски поглед към нея, книга, писана с топлота и хумор. В нея кралицата е в необичайната роля на... истински детектив. Поне С. Дж. Бенет ни я представя в такава изненадваща светлина в своята поредица, превърнала се във фаворит за всички почитатели на класическите криминални мистерии. В първата книга от поредицата „Нейно Величество кралицата разследва: Уиндзорският възел“ Елизабет II демонстрира своята невероятна проницателност, като разкрива едно шокиращо убийство под покрива на любимия си замък.

През пролетта на 2016 г. кралицата се подготвя за тържествата по повод нейния 90-ти рожден ден. Малко преди това тя посреща важни гости на пищна вечеря по идея на принц Чарлс. Сред колоритните личности е и талантливият руски пианист Максим Бродски. Той успява да очарова всички, включително и самата Елизабет, която дори танцува за кратко с него. На следващата сутрин обаче той е открит мъртъв в стаята си.

Борис Акунин в следващия си шедьовър от поредицата за историята на руската държава – "Ореховият Буда"

„Историята не трябва да се преиначава, защото така се унищожава паметта на държавата. Когато разрушите паметта на държавата, изкр...

Първоначално се смята, че смъртта му е резултат на самоубийство, но разследването на МИ5 клони към друго. Тъй като Бродски е известен с критиките си към режима на Путин, първото предположение е, че това е довело до убийството му. Започват разпити на персонала в двореца и обстановката става крайно изнервяща за всички. Особено за кралицата, която е убедена, че разследващите са поели в грешна посока.

Малцина са тези, които знаят за един специален талант на Елизабет – още от съвсем млада възраст тя разкрива различни престъпления. В момент, когато репутацията на короната е заложена на карта, тя дискретно започва собствено разследване. Помага й нейната съобразителна лична секретарка Роузи Ошоди, за която неподозираните умения на „Началството“ са огромна изненада. Още няколко души, очевидно свързани със същия случай, загиват при странни обстоятелства, и двете жени са твърдо решени да заловят убиеца.

„Този роман е безценен и очарователен – една истинска перла в короната“. Това е мнението за „Уиндзорският възел“ на Вероника Хенри, автор на няколко бестселъра в класацията на Sunday Times. С. Дж. Бенет създава една безкрайно интригуваща и забавна мистерия, в която изпъква достоверният портрет на покойната кралица. Всичко изглежда съвсем истинско, особено защото е изградено върху добре познатите й качества – чувство за дълг, решителност, наблюдателност, дипломатичност и удивителна памет, които й помагат да разреши криминална загадка, която не е по силите на никой друг.

Въпреки, че романът е художествена измислица, Бенет прави задълбочени проучвания, за да представи в детайли ежедневието на кралица Елизабет II. Проследяваме нейните задължения, приготовленията й за посрещането на важни личности като президента Обама и съпругата му, начина, по който си почива в обкръжението на любимите си коне и коргита. А отношенията с нейния съпруг Филип са пресъздадени сърдечно и с блестящо чувство за хумор.

Вал Макдърмид ни връща в недалечното минало с бестселъра "1979"

Призната за един от най-добрите автори на криминални романи, с множество награди и армия от верни фенове по целия свят, Вал Макдърмидде...

София Бенет е родена в Йоркшир, Англия през 1966 г. Като типичното дете на родители - военни тя израства, пътувайки из различни места по света. След като работи какво ли не, нейният първи, дълго подготвяни дълго отхвърлян роман е публикуван, когато е на 42 години. Тя пише няколко книги за тийнейджъри, които й носят престижни награди, освен това преподава и води подкаст за начинаещи писатели.

Преди години София е поканена на интервю за мечтана работа като личен секретар на кралицата. В крайна сметка тя не е избрана, но това не се отразява на пристрастията й към живота на кралското семейство. Те намират логично продължение с изключително успешната поредица „Нейно Величество кралицата разследва“.

До момента романите на Бенет са преведени на 20 езика. Тя живее в Лондон, където често може да бъде видяна да обикаля из дворците, музеите, галериите и библиотеките. По отношение на своята криминална поредица, разнесла славата й по света, тя уточнява, че доколкото й е известно кралицата не е разкривала тайно престъпления. Въпреки че, ако имаше този талант, вероятно щеше да го направи именно по начина, описан в „Уиндзорският възел“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com