Книгата "България и Македония. История и политика. Втора част" разкрива същността на македонизма

6725
Книгата "България и Македония. История и политика. Втора част" разкрива същността на македонизма
Снимка: Издателство "Тангра"

„България и Македония. История и политика“ е изключителен проект на издателство "Тангра" – едновременно аналитичен и популярен, резултат от многогодишни научни изследвания и отговарящ на актуалните въпроси на съвремието. С обширна библиография и факсимилета на документи, някои слабо познати извън научната общност, и стотици илюстрации. Издава се съвместно с Института за исторически изследвания при БАН и Македонския научен институт под научното ръководство на академик Георги Марков.

И докато първата част разглежда различни исторически и културни аспекти на общото минало на двете държави, втората е посветена на драматичния нов път на Вардарска Македония след Втората балканска война. Разкрива възникването и същността на македонизма и зловредните идеи на Коминтерна, променили изцяло съдбата на българите във Вардарска Македония. В 23 статии проследява съдбата на българите под властта на Сърбия и в пределите на комунистическа Югославия. Цитира множество факти за политически и икономически натиск и системна насилствена дебългаризация на населението.

България Македония

Анализът на управлението на Вардарска Македония от Царство България по време на Втората световна война (1941-1944 г.) разкрива коренно различна картина – значителни инвестиции (над 30 милиарда лева) в икономиката и културата, адекватна социална политика, максимално възможна грижа за еврейското население.

В тази част се проследява как е създадена Македонска народна република, каква е ролята на Югославската и Македонската комунистическа партия за утвърждаването на агресивен македонизъм в нея и какви са проявите на нейната политика спрямо българите. Анализират се регионалните особености на езика на новата държава и се проследяват методите за налагането му.

Историята на България и Македония - истината от академик Георги Марков

Излезе новата книга на издателство "Тангра" - "България и Македония. История и политика. Първа част", създадена от авторски колектив с ...

Увлекателен е разказът за събитията и съдбите на българите в Пиринска Македония (1944 – 1965) – как ги принуждават да стават македонци, да учат „македонска“ история, да пишат на новия македонски език и как след няколко години отново да стават българи.

Представена е хронология на официалните отношения между Република България и Република (Северна) Македония по македонския въпрос, както и множество факти за нарушения на човешките права на българите в РС Македония през последните години.

В края на книгата е представен интересен факт от „последната минута“– Конгресът на САЩ отхвърля резолюция, с която Обединената македонска диаспора се опитва да пренапише общата ни българска история до 1944 г., на база на фалшификации и манипулации: Македонистите подвеждат Конгреса на САЩ, за да обезсмислят вековния юбилей на българската патриотична емиграция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com