Криво-ляво разказаната кратка история на една лудница

50930
Криво-ляво разказаната кратка история на една лудница
Снимка: Еднорог

Една от най-именитите съвременни турски писателки, подписала заедно с Орхан Памук и други известни турски интелектуалци протестната декларация под надслов "Угрижени сме", Айфер Тунч, излага възгледите си за случващото се в Турция, изразявайки коректна и точна позиция, която би могла в известна степен да бъде съотнесена и към нашата действителност в момента.

Междувременно нейна книга излиза за първи път на български език – „Криво-ляво разказаната кратка история на една лудница” (изд. “Еднорог”).

Книгите превзеха "Света Неделя"

Пъстри корици, ентусиазирани издатели, развълнувани творци и култура, носеща се във въздуха са само част от думите, с които може да се...

Айфер Тунч, една от най-именитите и популярни писателки на съвременна Турция, е родена през 1964 г. Завършва политология в Истанбулския университет. Започва работа като журналист през 1989 година, когато получава и най-престижната награда за разказ в Турция, „Юнус Нади”. Дълги години ръководи издателство „Япъ Креди Яйънларъ“. През 2003 година печели международната награда „Балканика“. Айфер Тунч е автор на три сборника с разкази, много сценарии и романи.

Криво-ляво разказаната кратка история на една лудница

В нескончаемия поток на времето, от мрака на миналото по пътя към безкрайността, се преплитат по невероятен начин човешки съдби. Разгръща се подобната на микрокосмос панорамна картина на живота в малък черноморски град, белязан от политически и обществени превратности. Образите на някогашни люде и на наши съвременници, на лекарите и пациентите в една психиатрична болница, на паши и бедняци, красавици и прислужници, политици и уличници, техните житейски истории, любов и скръб, страсти и изневери, се сменят като в калейдоскоп. И както често става в живота, се питаме кой всъщност е луд?

Семейни предания, историите на мюсюлмани и християни, турци, гърци, арменци, румънци, българи, преливат в заслепяващо многоцветие от деветнайсети век до наши дни. Героите страдат, вълнуват се, мразят и обичат, изневеряват и се разкайват, смеят се и плачат, вярват и се надяват в една трагикомедия, чийто главен герой е самата Турция.

„Пустинния Скорпион” от Бранимир Събев

Бранимир Събев едва ли е непознато име на българския читател. Автор на сборниците с разкази на ужаса „Хоро от гарвани” и &b...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги