"Кръстосаните ски" - Смъртоносно спускане в компанията на добре прикрит убиец

1102
"Кръстосаните ски" - Смъртоносно спускане в компанията на добре прикрит убиец
Снимка: Издателство "Еднорог"

Карол Карнак постига голям успех със своите криминални романи, писани в златните години на жанра. Неслучайно тя е избрана за член на прочутия „Детекшън клъб“, заедно с Дороти Л. Сейърс и Агата Кристи. Карнак, позната у нас с другия си псевдоним, И. К. Р. Лорак, под който издава криминалната класика „Ребусът на имената“, се прочува с интригуващите си истории, за които често черпи вдъхновение от своя живот. Карнак е запалена скиорка и това е повод за създаването на романа й „Кръстосаните ски“. Главен герой е него е инспектор Ривърс от Скотланд Ярд, чието разследване затъва в дълбоките преспи на една истинска алпийска мистерия.

"Утринните земи" - трета част от епичната семейна сага на Филипа Грегъри

Няма по-неприветливо и мрачно място от Лондон в новогодишната нощ. Точно за да избягат от тази сивота, група скиори заминават за австрийския курорт Лех ам Алберг. След дълга подготовка и доста промени в състава, осем жени и осем мъже потеглят от гара „Виктория“ в Лондон към мечтания снежен рай. Повечето се познават, но има и няколко присъединили се в последния момент, а пътуването е добра възможност да се опознаят.

Междувременно в Лондон полицията разследва случай на пожар. Резултатът от него е един обгорял до неузнаваемост труп. Обстоятелствата около пожара са доста подозрителни, но една странна следа предизвиква особен интерес – в калта се забелязва отпечатък от скиорска щека. За инспектор Ривърс това е повече от добро начало. Той вече е по следите на престъпник, прочул се със своите дръзки обири, които предполагат, че има опит в алпинизма. Възможно ли е той да е извършител на убийството?

Още: Излиза втори том на "Париж" на изключителния биограф на велики градове Едуард Ръдърфърд

На Ривърс не му трябва много време, за да се досети, че неговият заподозрян се е присъединил към скиорската дружинка. Така обаче инспекторът се сблъсква с разнородна група заподозрени и дълъг списък с причини да не се доверява на никой от тях. А сред скиорите, които се наслаждават на чистия въздух и яркото слънце в Австрия, се поражда напрежение, след като започват да изчезват крупни суми. Ясно е, че някой от групичката не е този, за когото се представя, а шеметното преследване на фона на разразилата се снежна буря ще смъкне неговата маска.

Карол Карнак винаги успява да ни потопи в действието, описвайки блестящо и много детайлно обстановката. „Кръстосаните ски“ не прави изключение и наистина може да се насладим на красотата и искрящото синьо небе в австрийския курорт, в пълна противоположност с потъналия в мъгла Лондон. Авторката много умело подхвърля различни улики и градира напрежението около издирването на убиеца. А неговата кулминация е пристигането на Ривърс и помощника му в Лех ам Алберг, където ще се наложи да демонстрират своите скиорски умения, след като се впускат да заловят своя заподозрян.

В своя бестселър "Митове" Стивън Фрай разказва по невероятно оригинален и забавен начин за боговете на Древна Гърция

Книгата е част от специално подбраната поредица на Британската библиотека, представяща забравени шедьоври от златните години на британската криминална прозас тематично изработени оригинални корици. Несправедливо пренебрегнати и неоценени навремето, много от тези заглавия не са били издавани повторно в продължение на десетилетия.Всяка книга излиза с предговор от съвременен писател на криминални романи. В случая това е Мартин Едуардс, който разказва любопитни подробности за авторката, която е обичала да кара ски и посвещаваромана си на групата скиори, с които посещава курорта Лех Ам Арлберг през януари 1951 година.

За автора

Още: Как би изглеждала кралица Елизабет II в ролята на мис Марпъл?

Имената имат съществено значение за Карол Карнак. Всъщност истинското й име е Идит Каролайн Ривет, но тя пише романите си под псевдоними. Единият е Карол Карнак, а другият – И. К. Р. Лорак. Авторката в позната сред своите приятелите като Карол, но когато започва да пише криминална проза, тя просто обръща своето име на обратно и се превръща в Лорак.

Родена в Хендън, Мидълсекс (днешен Лондон) на 6 май 1894 г., Карнак завършва гимназията Саут Хемпстед и Централното училище за изкуства и занаяти в Лондон. Тя е автор на над 70 романа, като 48 от тях са издадени под псевдонима Лорак, а 23 под името Карол Карнак. И двете поредици с главни герои инспектор Джулиан Ривърс и инспектор Макдоналд се радват на голям интерес. Заради интригуващата мистерия, която забърква във всеки роман, Лорак е приета в изключително популярния „Детекшън клъб“, чийто горд член е до смъртта си през 1958 г.

Ново издание на "Бялата крепост", един от първите щедьоври на Орхан Памук

Писателката никога не се омъжва и изживява последните си години с по-голямата си сестра Гладис Ривет. След смъртта й нейните романи постепенно потъват в забрава до 2018 г., когато Британската библиотека започва да преиздава най-популярните случаи на инспектор Ривърс и инспектор Макдоналд. Така те са преоткрити и възхвалявани от много почитатели на класическия британски криминален роман.

Борис Акунин в следващия си шедьовър от поредицата за историята на руската държава – "Ореховият Буда"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

"На половината път до теб" - вълнуващ роман за една необикновена любов

Брайън Трейси разкрива как да работим по-умно и да печелим повече в "Печели колкото наистина заслужаваш"

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги