Къде отиват парите ни? Безочието на Уолстрийт е наистина смайващо!

11405
Къде отиват парите ни? Безочието на Уолстрийт е наистина смайващо!
Снимка: Litus

Ако „Вълкът от Уолстрийт“ за пръв път хвърли светлина върху света на борсите, „Бързаците” отива още по-далеч; като буквално го взривява. Докато майсторската хитрина на Дж. Белфорд буди възхищение, то в „Бързаците“ на небезизвестния Майкъл Луис (ИК „Litus“) става дума за хората, които с готовност биха го вкарали зад решетките. След скандалната „Никой не ме чу“ на Хари Маркополос (ИК „Изток-Запад“) e време за голата истина за фондовата борса, не по-малко скандална впрочем.

Бързаците е световен бестселър, в който Майкъл Луис разглежда мъчителната за проумяване сложна материя на финансовите пазари със закачлив и често възчерен хумор. В книгата се проследява стъписването на група брокери и финансови анализатори от Уолстрийт, когато внезапно осъзнават, че стоковият пазар е нагласен в полза на определени сили от борсата. Те решават да разнищят конспирацията и да разследват, а впоследствие реформират и преструктурират пазара. Рискът им е голям –някои от тях поставят на карта не просто седемцифрените си заплати. Осъществява се бунт на най-малко неморалните срещу присвояващите милиарди от спестяванията на хората по целия свят.

Данъчни дариха книги на библиотеката в Търговище

От офиса на НАП в Търговище дариха книги с художествена и специализирана литература на Регионална библиотека „Петър Стъпов“...

Любопитно и дори изумително е, че в деня след излизането на книгата ФБР започва щателно разследване на високочестотната търговия. Изказването на Луис „Пазарът е нагласен“ дава начало на безброй дебати в сферата на финансовата сигурност чак до ден днешен. Месец по-късно – на първи май 2014 г. Уолстрийт е глобен 4,5 милиона долара във връзка с обвинения, произлезли от предизвикани от книгата разследвания. За сумите, които са били пренасочвани ежегодно в мрежата се спекулира, но със сигурност те са (може би в пъти) повече от постановената глоба. В момента се разработва и екранизация по книгата. Това е вторият случай, в който авторът си партнира с продуцента Скот Рудин. Негови проекти са римейкът на шведската трилогия „Милениум“, „Социалната мрежа“ и още много заглавия на малкия и големия екран.

Майкъл Луис е американски журналист, редактор на „Ванити Феър“ и автор на редица публицистични творби, до една безспорни хитове. Той е известен на българските читатели с книгите Бумеранг. Пътешествия из новия Трети свят: Европа (ИК „Изток-Запад“), Играчите на Уолстрийт: покерът на лъжците,NEXT: Бъдещето се случва днес“ и „Големият залог: Машината на Страшния съд отвътре“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com