"Малки жестокости" - Опазването на семейните тайни е нещо изключително трудно

3042
"Малки жестокости" -  Опазването на семейните тайни е нещо изключително трудно
Снимка: Издателство Еднорог

Всички братя Дръм бяхме на погребението, макар че един от нас беше в ковчег.

Уил, Брайън и Люк са трима братя, които израстват в постоянно съперничество за вниманието и най-вече за любовта на своята майка. Като всички момчета, те играят своите игри, но с течение на годините тези игри, тези малки жестокости стават все по-зловещи, по-безмилостни и по-опасни. Вече като мъже, конкуренцията помежду им е още по-свирепа– за положение в обществото, пари, слава, жени... Дори когато се опитват да се подкрепят, те се предават един друг, отново и отново, взаимната ревност и непоносимост водят стремително към насилие и смърт. Но кой ще е убиецът и кой – жертвата?

Ново издание на „Смърт в сенките“, един от емблематичните трилъри на Вал Макдърмид

Призната за един от най-добрите автори на криминални романи, с множество награди и армия от верни фенове по целия свят, Вал Макдърмид п...

Майка им Мелиса Крейг е позалязла актриса и певица с огромно его и болни амбиции. Тя съвсем не е перфектната майка, а нейното поведение има дълбок ефект върху психиката на тримата братя. Уилям е най-големият и е безспорният любимец на Мелиса. Той е филмов продуцент, самоуверен и безмилостен, безцеремонно пренебрегващ интересите, надеждите и желанията на всички (включително на собствените си братя) в стремежа си да постигне това, което иска.

Брайън, средният брат, последователно е игнориран и толериран от Мелиса и не може да се похвали с успешна кариера или романтични завоевания. На пръв поглед той изглежда най-стабилен, но всъщност завижда яростно за всичко, с което братята му могат да се похвалят, и се опитва максимално да се възползва от тях. Най-малкият брат Люк, пренебрегван от майка си и от по-големите си братя, се превръща в музикална звезда и идол на тийнейджърите. Той обаче е емоционално нестабилен и бремето на ранната слава и отхвърлянето от страна на Мелиса водят до тежки кризи, предизвикани от злоупотребата с алкохол и наркотици.

Точно както в безспорния й шедьовър „Стаено зло“, Лиз Нюджънт разказва историята в „Малки жестокости“ от три гледни точки – на тримата братя Дръм. Така още по-детайлно се разкриват техните объркани отношения и слабости и лъсват проблемите в семейството им, все по-тежки и все по-смущаващи. Отново се убеждаваме в способността на Нюджънт да се рови дълбоко в човешката психика и да изгражда потресаващи образи, излезли като от гръцка трагедия. „Тя има дарбата да буди у нас неудържим интерес, примесен с ужас, когато описва наистина ужасни хора“, споделя Вал Макдърмид.

Завладяващ и обсебващ, „Малки жестокости“ е мрачна история за дребните жестокости, които водят до огромни трагедии, за болките, които си причиняваме взаимно, изпълнена с изненадващи обрати, с разтърсващ и незабравим финал. Нюджънт умело и безпощадно точно разказва една семейна драма, която прераства в трилър, а напрежението непрекъснато витае във въздуха. Затова е и затрупана с толкова суперлативи. „Тя е единственият писател на криминални романи от последното десетилетие, който може да се сравнява с класата на Патриша Хайсмит, Рут Рендъл или Джилиан Флин. Романът й е трагедия за силата на злото, богат на детайли и динамичен, построен като лабиринт, с фалшиви следи и капани“. Това е мнението на Ей Джей Фин, автора на бестселъра „Жената на прозореца“.

"Троя" е новият шедьовър на Стивън Фрай

След като ни впечатли със своя разказ за сътворението на света в „Митове“ и ни припомни легендарните истории за силата на ч...

Преди да започне своята кариера на писател, Лиз Нюджънт учи актьорско майсторство, но вместо да се изявява в театъра, обикаля света като сценичен мениджър на популярното шоу Riverdance. Впоследствие Нюджънт се завръща към първата си страст и дълги години работи за ирландското кино, театър и телевизия. Между 2003 и 2013 г. тя е сред сценаристите на популярния ирландски сериал „FairCity“. Освен това е автор на няколко радио поредици.

През 2014 г. излиза първият роман на Лиз „Разкриването на Оливър“, който моментално жъне успех сред критици и читатели. Той се изкачва до върха на класациите за бестселъри и през същата година е отличен на Ирландските литературни награди за Криминален роман на годината.„Разкриването на Оливър“ печели още няколко престижни награди, а през 2016 г. е номиниран за Международната литературна награда на Дъблин.

Вторият й роман „Стаено зло“ излиза през 2016 г. и дебютира директно на върха на класациите за бестселъри в Ирландия. Той не слиза от там в продължение на почти два месеца и остава осем месеца сред десетте най-продавани книги. За него Нюджънт печели много престижни отличия, включително втората си Ирландска награда за Криминален роман на годината. Общо четири Ирландски награди е спечелила тя за своите четири романа дотук. Нюджънт е удостоена и с наградата "Жена на годината" в областта на литературата за Ирландия от списание "Татлър" през октомври 2017 г., а през февруари тази година университетът в Дъблин й връчи наградата на името на Джеймс Джойс за нейните литературни постижения.

Освен автор на бестселъри, Лиз води семинари по писане на телевизионни сценарии, продуцира и ръководи литературни клубове и е куратор на литературното изложение на фестивала на изкуствата в Скибърийн през юли 2016 г. Тя живее в своя роден град Дъблин със съпруга си Ричард МакКълоу, музикант и звуков режисьор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

"Танцувай с мен" - роман за Ленард Коен и неговата голяма любов и муза Мариане Илен

Писателите Горан Войнович и Андрея Расучану гостуват на новите пролетни "Литературни срещи" (СНИМКИ)

Всичко е позволено в любовта и в дипломацията в световния романтичен феномен "Червено, бяло и кралско синьо"

Излиза юбилейно издание на "Ловецът на хвърчила", Халед Хосейни

Националната награда за поезия "Константин Павлов" ще бъде връчена на 2 април

Излиза "Яма" - нова книга на Борис Акунин

За първи път България се представя на престижния панаир на книгата в Лондон

"Ягодови обещания" - нова книга от Мануела Инуса

"Никога не ме лъжи"– предупреждава убийственият трилър на звездата на криминалната литература – ФридаМакфадън

Посрещнете норвежкия дръндьо от "Конкурс за милион крони"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги