Мяо - древна китайска култура

3182
Мяо - древна  китайска култура
Снимка: Книгомания

Наброяващ над 9 милиона души в Югозападен Китай, народът мяо има и над 2 милиона емигранти по целия свят. Неговото минало може да се проследи до над 4000 години назад. Китайската дума „мяо“ не е тази, с която те самите наричат себе си – хмонг. В този планински регион живеят многобройни техни кланове, всеки, от които със свои характерни особености, диалекти и имена. Всички те обаче споделят обща култура и корени. Мяо са известни с прекрасните си предмети на изкуството и занаятите, особено платовете, като и впечатляващите фестивали и празници, изпълнени с песни и танци.

Дългорогите мяо

Един клан от тази група се нарича Дългорогите мяо, които са известни с уникалните си костюми и рогати шапки. Те са от село Лонга в Югозападен Китай. Тези изумителни хора и тяхната култура стават познати на света чак след построяването на път до селото им през 1994 г. Къщите по склоновете на хълмовете често се строят на подпори, за да могат животните да живеят под тях.

Как корейците излизат на среща

Обикновено това става в резултат на предварителна организация (макар и невинаги). За корейската култура е нещо обичайно да се разчита ...

Невероятен дизайн

Народът мяо се е специализирал в техниката батик и бродерията. Момичетата се учат да работят с платове от 6–7-годишна възраст I колкото са по-сръчни, толкова по-бляскаво бъдеще ги очаква.

Рогати шапки

Жените носят изумителни шапки, които се правят от косми, увити около рога, увиснали от двете страни на главите им. За да ги държат по местата им, те увиват и собствената си коса, както и ленени влакна, вълна и коса от прадедите им, в огромен кок, който фиксират с бяла лента. Дължината на шапката може да бъде до 3 метра и с тегло до 2 килограма.

Шенг

Енциклопедия представя разнообразието от култури по света

Детската енциклопедия „Народи и земи“ представя с увлекателни факти, снимки, карти и текстове над 80 култури от цял свят. Т...

Популярен музикален инструмент в културата на мяо е шенг – духов инструмент, изработен от различни по дължина бамбукови пръчки. Той може да възпроизвежда както акорди, така и отделни ноти, и се смята, че в Китай на него се свири от 3000 години.

Земеделие

Голяма част от територията, обитавана от мяо, е хълмиста или планинска, пресичана от няколко реки. Климатът е мек, с много дъжд, така че земеделието е съществена част от живота на този народ. Основната култура е ориз, допълнен с царевица, пшеница и всевъзможни плодове и зеленчуци. Мъжете се занимават главно със земеделие и лов, а жените отглеждат животните и поддържат домакинството.

Сребърни накити

Женските шапки са от особена важност в културата на мяо. Когато се роди момиче, семейството започва да спестява пари, за да му купи сребърни украшения за главата, които се носят по специални поводи. Всеки клан ползва различни по дизайн бижута, а по фестивалите жените танцуват с тях, за да демонстрират колко са заможни семействата им. В миналото цялата шапка е била от масивно сребро, но днес се ползват по-дребни детайли и украшения. Много от представителите на мяо все още спазват традиционната си религия. Те вярват, че духове във формата на дракони ги защитават и често украсяват платовете с ликовете им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com