"Писъци от Бейоглу" ни води на увлекателно и мрачно пътешествие из сърцето на Истанбул

52296
"Писъци от Бейоглу" ни води на увлекателно и мрачно пътешествие из сърцето на Истанбул
Снимка: Еднорог

Фрагменти от болен, излъган, погубен живот. Гласовете на жени, чиито мечти са се превърнали в болка, срам и пепел. Сподавеният вопъл на момичета, лишени от правото на живот и себеуважение – горчивата утайка на веселия живот на квартал “Бейоглу” в Истанбул.

Отритнати, подминавани, охулвани, проститутките от най-космополитния турски град разказват открито и непресторено своите истории, които оживяват в плътни и ярки краски чрез перото на Мурат Тунджел.

"Щиглецът", литературно събитие от световна величина

Всяка нова книга на Дона Тарт, забележителна във всяко отношение фигура в света на американската литература, се смята за събитие, тъй к...

Никой никога не би могъл да направи пълен пътеводител на “Бейоглу”, защото тук са събрани милиони парченца от пъзела на света. В “Бейоглу” цветовете са ярки, хората безкрайно интересни, а историите се случват в реално време и се помнят цял живот. Кварталът е разположен между кулата Галата и известния площад “Таксим” и вечер след залез слънце изцяло сменя одеждите си, превръщайки се в калейдоскоп от случки, който непрестанно мени своята конфигурация.

Мурат Тунджел е роден в окръг Ханак, провинция Карс през 1952 г. Известно време работи като преподавател в различни начални и основни училища в Турция. През 1984 г. Мурат Тунджел решава да се откаже от преподаването и да се развива професионално в областта на журналистиката. През този период работи за редица вестници и списания и се занимава с редактиране на речници. През 1989 г. Тунджел заминава за Холандия.

През 1981 г. излиза първата книга на Мурат Тунджел. До този момент неговите произведения са публикувани основно в различни литературни списания. Романът „Синята съдебна палата” е издаден на нидерландски под заглавието „Valse Hoop”, а книгата му „Третата смърт” се екранизира от турската продуцентска къща „Мавибеяз”.

През годините писателят е спечелил редица литературни награди: наградата за най-добър млад писател от Министерствата на културата и спорта, република Турция, с разказа „Амбулантен търговец” (1979); наградата за най-добър роман „Шюкрю Гюмюш” с романа „Синята съдебна палата” (1994); наградата за най-добър писател на разкази от нидерландското радио NPS с разказа „И раят си отиде” (1997); наградата за най-добър роман от Състезанието за култура и изкуство на културно-просветните центрове в Турция с романа „Третата смърт” (1997); наградата за най-добър разказ „Орхан Кемал” с разказа „Призрачното момиче” (2000).

Домът на Червения убиец

Коледната мистерия в средновековен Лондон “Домът на Червения убиец” ни води по стъпките на разкриването на зловеща мистерия...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги