Романът „Учителка на новото време“ разказва за живота на знаменитата Мария Монтесори

8594
Романът „Учителка на новото време“ разказва за живота на знаменитата Мария Монтесори
Снимка: Издателство Емас

Мария Монтесори. Първата жена, завършила медицина в Италия. Родена през XIX век, нейните трудове се четат до днес. Нейните методи се прилагат и днес. Как това младо момиче стига до върховете на професията, заобиколено от мъже? Как съчетава живота на жената с дейността на учения? Какви жертви принася в нозете на науката, за да осъществи идеите си в името на децата? Все въпроси, чиито отговори авторката Лаура Балдинидавав романа си „Учителка на новото време“, който вече близо година не слиза от престижната бестселър класация на списание „Шпигел“.У нас пък излизането на книгата поставя начало на нова тематична поредица на издателство „Емас“ – „Бунтарки“. Те живеят в мъжки времена. Те не се примиряват с отреденото им място в кухнята. Те не са само майки и домакини. Те са предопределени за велики дела и – разкъсвани между любовта и предопределението си – се борят за равно място в обществото, в професията и в историята. Те са обявили бунт на правилата и на порядките. Без тях, жените на XIX век, историята днес нямаше да е същата.

Първата „бунтарка“ в заплануваната „многолюдна“ поредица е жената, оставила следа в педагогиката и педиатрията до днес. Мария, единствената дъщеря на заможния служител във Финансовото министерство на Италия Алесандро Монтесори, е избрала твърдо своя път – да следва медицина и да се издържа сама, вместо да се омъжи за съсловно подходящ мъж, който да ѝ осигури охолен живот.

"Свирепа зима" е новата трилър сензация на Дания

Мощна експлозия в сърцето на Копенхаген. Брутално убийство в закътано датско градче. Умишлен палеж в местен бежански център. Какво би м...

Единствена студентка във факултета, Мария е подложена на присмеха на своите състуденти. Тя има право да влезе в залата, след като другите са заели местата си, и да седне най-отзад. Дори часовете по анатомия трябва да взема сама, тъй като е непристойно да гледа голи тела в присъствието на мъже. Талантлива и упорита, девойката завършва с отличие. И започва работа в детска психиатрия. Срещата с децата, подхвърлени от своите родители и отглеждани без всякаква съпричастност, я поразява и определя съдбата ѝ – да работи за развитието на малките несретници.

Работата в болницата я среща и с голямата любов – Джузепе, мъжът съмишленик. Но когато се стига до брак, Мария разбира, че трябва да избира между професията и семейството. И тя взема най-тежкото решение в живота си...

Лаура Балдини е литературният псевдоним на Беате Мали. Писателката е родена във Виена и е завършила детска педагогика. Първоначално работи като възпитателка в детска градина.

През 2007 г. спечелва стипендия на града Виена за написването на първия си исторически роман – „Акушерката на Виена“. В същото време тя изкарва обучение за работа с деца със специални потребности, след което се посвещава на помощта на децата с аутизъм и на техните семейства.

"На свобода!" - актуален и затрогващ роман

Този януари от издателство „Емас“ ни представят един изключително увлекателен, актуален и затрогващ роман – „На...

Интересът към живота и метода на Мария Монтесори, лекарката и педагожка, чиято съдба е свързана с проблемните деца, съпътства Беате Мали през цялото ѝ професионално развитие и намира своя израз в изключително успешния роман „Учителка на новото време“.

Писателката живее във Виена със съпруга си и с трите им деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com