"Сокола" - Том Егеланд превръща история за възмездие в запомнящ се роман

2809
"Сокола" - Том Егеланд превръща история за възмездие в запомнящ се роман
Снимка: Издателство "Персей"

Едно от най-очакваните заглавия за предстоящия Пролетен панаир на книгата в парка през НДК следващата седмица е романът на Том Егеланд „Сокола“ (издание на „Персей“, превод Кристина Златкова). На миналогодишния Пролетен панаир също роман на популярния норвежки писател стана един от хитовете – „Сребърниците“, който и досега е сред най-четените заглавия.

Том Егеланд ни потапя в драматични събития, разиграващи се в центъра на иначе спокойната столица Осло в необичайно горещ за Норвегия юлски ден. Шестима мъже отвличат трамвай със заложници, привличайки за минути вниманието на целия свят върху себе си. Световноизвестният писател ни води през лабиринт, от който единствен той знае дали има изход. Читателят се запознава поотделно с всеки един от десетимата заложници, изтръгнати внезапно от спокойствието на добре планираното си ежедневие. Отвличането е катализатор за пълното разголване на личностите им и извиква истинската им човешка същност.

Откъс от "Бунтът на Белгуните"

Още едно разочарование очакваше василевса. Когато прие в покоите си Алексий Врана, папагалите мълчаха, с нищо не показваха, че не му м...

Сюжетното действие в „Сокола“ обаче далеч не се ограничава само зад затворените врати на трамвая. Подготвена ли е полицията за толкова мащабна операция и какво ще предприеме за обезвреждането на похитителите? Дали е възможно медиите, водени от желанието си да привлекат колкото се може повече зрители, да са по-ефективни от органите на реда? Том Егеланд отново ни среща с журналистката Кристин Бюе, която този път е в сянката на неопитната, но изключително мотивирана стажантка Линда Микалсен, която ще впрегне целия си заряд в търсенето на отговори рамо до рамо с полицията. Какво всъщност стои в основата на отвличането? Религия? Идеология? Пари? Политика? Или нещо, което никой не подозира?

Том Егеланд не подминава и политическите измерения на случващото се. Норвежкият правосъден министър е поставен под небивал натиск, корените на който могат да се проследят чак до далечната 1995 г. Как едно решение, взето преди повече от двайсет години, може да те настигне и да разруши основите на цялото ти настояще? Всичко това проследяваме минута по минута, а напрежението се увеличава с всяка страница.

„Сокола“ е книга за болезнените последствия от наглед невинните действия, за възмездието, за безмилостната логика на войната, в която няма победители, а само победени, книга за нестихващата болка, преходността и смъртта. Но едновременно с това и книга за малките ежедневни прояви на геройство, за смелостта, амбицията и съпричастността към ближния, книга за безусловната чиста любов, за семейството, справедливостта и стремежа към намиране на вътрешен покой. Какво общо обаче има всичко това със заложниците и ще успеят ли те отново да се приберат по домовете си?

Вероятно вече сте чели книга на Том Егеланд и знаете: това не е поредният трилър, а нещо много повече...

Въстанието на Асен и Петър оживява в роман на големия Слав Хр. Караславов

Майсторът на българския исторически роман Слав Хр. Караславов (1932-2002) отново ще заеме полагащото му се място в книжарниците. Благод...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com