"Загадката на Дунавската цивилизация" излезе на български

47965
"Загадката на Дунавската цивилизация" излезе на български
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Книга-ключ към културната памет на българите предлага световноизвестният езиковед Харалд Харман с изданието "Загадката на Дунавската цивилизация". Това обяви самият той, представяйки книгата си пред българска публика в НДК.

Книгата съдържа изследвания и визия за най-старата високоразвита култура в Европа. Издаването ѝ е поредната инициатива, която ПроКредит Банк прави с цел подкрепа културното наследство.

През последните години археолозите намират все повече доказателства за това, че между VI и IV хилядолетие пр.Хр. на Балканите е съществувала високоразвита култура, която е познавала писмеността още преди Месопотамия. С тази книга Харалд Харман за първи път изчерпателно ни въвежда в една досега непозната, в много отношения още загадъчна древноевропейска култура. Той описва търговските пътища и селищата, изкуството и занаятите, митологията и писмеността на дунавската цивилизация, проследява произхода ѝ в района на Черно море и показва какво влияние е оказала върху културата на Гръцката античност и Близкия изток.

Ценни експонати за Кирило-Методиевската идея в православието – изложени за кратко в БАН

Уникални накити с библейски сюжети от сребро с позлата и седеф, икони и изящни богослужебни кръстове от средновековието, факсимилета на...

Изданието разказва за една 7000-годишна цивилизация като се разглежда прехода към неолита в Европа и пътя на древноевропейците до упадъка и наследството на дунавската цивилизация от около 4500 г. пр. Новата ера.

Представяйки "Загадката на Дунавската цивилизация", Харалд Харман разказа, че древните европейци не са водели войни и са имали общностна собственост. "Този древен принцип за общностна собственост продължава в древността на Елада и дава идеята на това, което днес наричаме демокрация", коментира той.

"Гърците пръвоначално не са познавали морето, а чак когато слизат на Юг го виждат, както и как местното население строи кораби", посочи още авторът убеден, че гърците са научили корабостроенето от старите европейци.

"В учебниците по история пише, че гърците са измислили театъра, че те са построили първия театър, но това не е вярно. Гърците са построили в архитектурен смисъл театри, но те не са измислили театъра като изкуство", изтъкна още Харалд Харман. "Инструментът китара също е древноевропейски. Разполагам с документация и тя е залегнала в моята книга", добави още той.

Тракийската писменост е най-старата в света, келтите и галите са тракийски племена

Траките, чиито наследници сме ние, българите, са имали писменост, която е съществувала хилядолетия преди шумерската и е в основата на п...

В книгата си Харман отделя значително внимание на дунавското писмо, което според него е предшественик на това, което използват гърците. "Древните европейци са били развити – използвали са и по-абстрактни знаци. В дунавската писменост има множество абстрактни знаци, те са имали развито чувство за използване на символични значения", посочи още авторът.

Обръщайки се към своите български читатели той заяви: "Завиждам ви, защото живеете тук, където тази древна цивилизация е процъфтявала преди векове. Вие сте черпили от тази традиция и тя е влезнала във вашата културна памет. Но тя е заключена. С тази книга ви предлагам ключ, който да използвате и ще разберете какво наследство всъщност имате вие и трябва да се възползвате от него. Трябва ви ключът, за да отключите тази културна памет".

Изданието е подкрепено от единствената банка на българския пазар със 100% немско участие в капитала Прокредит банк, която провокира читателите към размисъл какво можем да научим от Дунавската цивилизация и какви са посланията, които тази култура дава на съвременното ни общество.

Харалд Харман е един от световноизвестните езиковеди. Някои негови книги, публикувани в издателство C.H.Beck, са "Световна история на езиците" (второ издание 2010 г.), както и последната – "По следите на индоевропейците" (2016), за която ПроКредит Банк също ще подпомогне превода на български език, както и издаването ѝ през месец декември 2019 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги