X
 
 

Борисов води хора от 3 министерства на спасителна среща с УНСС

1082 0
Борисов води хора от 3 министерства на спасителна среща с УНСС
Снимка: Правителствена пресслужба
Премиерът Бойко Борисов и представители на 3 министерства отиват на среща с ръководството на УНСС, за да решат проблема с висшето училище. Борисов вече се е срещнал с ръководители на университета.

Ще проведем среща с УНСС утре в 11.00 часа, обяви министър-председателят в началото на седмичното правителствено заседание по повод опасенията на учебното заведение, че е заплашено от фалит. "Ще отидем там, за да разгледаме въпроса с МРРБ, Министерството на финансите и Министерството на образованието", уточни премиерът, цитиран от Агенция "Фокус".

УНСС заплашен от фалит навръх 100-годишнината си

В навечерието на 100-годишния си юбилей Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) е заплашен от фалит заради обещано, но...

Вчера УНСС изпрати отворено писмо до медиите и институциите, настоявайки да получи обещаните 10.3 млн. лева от държавата, за да се разплати със строителя на новия си учебен корпус. Средствата са жизнено важни, за да се избегне фалит на университета.

Финансирането трябва да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта, посочват от висшето училище. В противен случай ще бъдат загубени 4.5 млн. лв. европейски средства, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите, заявяват от УНСС.

Според ректора на икономическия ВУЗ Стати Статев проблемът е, че проектът за новия корпус няма да може да бъде завършен навреме – до началото на юни. А съвсем отделен въпрос било какво ще остане в бюджета на университета, за да може да се плащат нормални разходи като заплати и стипендии. Ако ни блокират сметките, няма да може да плащаме нищо, предупреди Статев пред Нова телевизия.

Правителството одобри и допълнителни разходи по бюджета на МС за тази година. "Това са парите, както обещахме на вероизповеданията, на Светия Синод, на Мюфтийството, на всички останали, така че днес - на Велика сряда, така както поехме ангажимент към Синода, за да могат и свещениците да си получат заплатите, така както е по закон", каза премиерът.

Actualno.com

Етикети: