Цветанов: Видяхме сериозно насилие

9730
Цветанов: Видяхме сериозно насилие

"Това е изключително неприятен инцидент. Осъждаме тази постъпка, но също така трябва да осъдим и постъпката впоследствие спрямо едно лице, което беше обезвредено. Всички видяхме изключително сериозно насилие, видяно чрез медиите, което показва в голяма степен политическата същност на ДПС, поддържайки подобен произвол."

Това заяви по бТВ министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на въпрос дали трябва да се търси отговорност на делегатите, които нанесоха побой на нападателя на Ахмед Доган. Цветанов припомни още, че във вчерашната декларация на ДПС те поддържат действията на делегатите. "От наличната техническа експертиза е видно, че с това оръжие не може да се извърши убийство. Той е искал да предизвика ефект като един вид политическа демонстрация, която беше показна", заяви Цветанов. От констатациите от психологически профил може да се изведе изводът, че самият Октай е направил остра хулиганска постъпка, облечена с политическа демонстрация, добави той.

"След напускането демонстративно с определена противоречивост спрямо действията на Ахмед Доган и напускането на Касим Дал, се създадоха проблеми в ДПС. Единственият човек, който може да консолидира партията, е Ахмед Доган. Ако някой смята, че Ахмед Доган излиза от политиката, това е погрешно твърдение", смята вътрешният министър. Там лидерството е изключително силно изразено и Ахмед Доган се ползва с изключителен авторитет сред лидерите в ДПС, добави той.

Дали трябва да има уволнения в НСО, министърът заяви: "Не бих искал да давам оценка за НСО, защото няма да е коректно". "Това, което знам от разговора с ген. Тодор Коджейков – те извършват цялостен анализ на ситуацията. Във вчерашния ден са правили възстановка на случилото се. Не е коректно да давам аз оценка. Ген. Коджейков ще излезе да запознае обществеността", каза вътрешният министър.

Цветанов припомни, че заедно с градския прокурор на София Николай Кокинов застанаха пред медиите и казаха това, което беше известно към този момент. "Никой не противоречеше на това, което каза г-н Кокинов, че има опит за убийство, тъй като тогава нямаше експертиза", каза Цветан Цветанов и обясни, че техническата експертиза, прочетена от директора на СДВР Валери Йорданов, била, за да не допуснат спекулации, добави още БГНЕС.

За твърденията за закъснение на полицаите от 1 час и 15 минути, министърът заяви, че това не отговаря на истината. "Дори когато аз бях в НДК, служителите на МВР бяха цивилни дознатели, цивилни от СДОТО, добави той. Цветан Цветанов обясни, че сигналът постъпва към 12,25 часа в 4 РПУ и веднага информацията е предадена на патрулите, които са в близост до НДК. В 12,30 часа колегите вече са вътре в НДК и са се отправили към мястото", каза министърът.

"Много ясно беше казано от психолозите на МВР, които работиха с Октай. В началния етап след неговото задържане той се ограничи да разговаря по каквато и да е тема с разследващите. Той се отпусна да разговаря в Института по психология", обясни Цветанов. Аз разчитам на експертизите, които излизат, които са назначени от прокуратурата и разследващия полицай, заяви той.

Никой не е казал, че разследването е приключило и няма да продължат процесуално-следствените действия, бе категоричен Цветан Цветанов.

Той обясни, че е разговарял с Ахмед Доган в правителствена болница. "Той беше изключително притеснен от всичко, което се беше случило. Аз го запознах с данните, които имахме към този момент. Единственото, което имах като цел, е да разговарям с него, да го запозная с наличната информация към момента и да го уверя, че правим всичко възможно за разследването", каза министърът. Цветанов е удовлетворен от всичко, което е постигнато с разследването към момента.

Редактор: Е. Гигова

М.Миков: Далеч сме от правовата държава

Това е посегателство, което ще има влияние върху политическия живот. Лошото е, че политическото говорене изпревари разследването, каза ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com