Дянков: Ако не бях аз, България отдавна да е фалирала

11779
Дянков: Ако не бях аз, България отдавна да е фалирала

Бедността в България е официално 23%. Това заяви в интервю за "Темадейли" бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков.

Като бивш министър той смята, че е добре запознат с измеренията на българската бедност. В тази връзка той коментира статистиката, че 50% от българите да изложени на риск от социална дезинтеграция и бедност.

"Тези 50% са, така да се каже, хора, които могат да изпаднат в бедност при продължителна криза – затова се казва "изложени на риск". Същата статистика между другото за Съединените щати е 28%. Искам да кажа, че бедността не е нещо, което ние го имаме, а другите го нямат. Тя е навсякъде, но в различни диапазони", заяви Дянков.

На въпрос дали неговите решения са помогнали по някакъв начин да се намали бедността в страната, той отговаря: "Определено са помогнали, защото ако не бях аз с твърдата си финансова политика, България щеше да фалира в края на 2009 г. и в началото на 2010 г. и тогава всички – 80% - щяха да са много по-бедни: както става в Гърция, както става в Кипър..."

На забележката, че българите, които се връщат от Гърция или Кипър споделят други впечатления за стандарта на живот там, въпреки тежката криза, която ги е сполетяла, Дянков отсича: "Това е много повърхностен коментар. Въобще не е добре да си в тези страни, защото те са свикнали с много повече". За пример той дава Гърция. "През последните четири години реалните доходи на гърците са намалели с 32%. Представи си да ти намалеят доходите реално – не номинално – с една трета. Това е много, много неприятно".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com